Dikkat! Merkez bankası'ndan sahte para uyarısı...

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MB iletişim Genel Müdür Yardımcısı Özmen'den 'sahte para' uyarısı: ' Yurttaş dikkat etsin


2005 Ocak ayı itibariyle Yeni Türk Lirasına geçişle beraber kalpazanlar da harekete geçtiler. Paraların tasarımında bu unsur dikkat edilmiş olsada kalpazanların önüne geçilemiyor. Piyasaya çok miktarda her banknot türünden ve özellikle de 20 YTL olmak üzere sahte para sürülmekte. Konuyla ilgili olarak emniyet birimleri sürekli baskınlar düzenliyor. Ama yine de yetersiz kalan çalışmalarla kalpazanların hızına yetişilemiyor. Olan yine sahte parayla ortada kalan ve eline sahte para geçtiğinde muhatap bulamayan masum vatandaşa oluyor. Hatırlatmak istediğimiz diğer bir konu ise Banka görevlilerinin de bu sahte paralarla başetme yolunun çirkinliği...Evet, sahte paralarla ATM'lerde de karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple bizler siz sevgili ziyaretçilerimize özellikle aldığınız-alacağınız ya da mevcut olan 20 YTL'lerinize dikkat etmenizi önemle duyurmak istiyoruz.

Son günlerde sahte para nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin nedeninin eski paralar olduğunu söyleyen MB iletişim Genel Müdür Yardımcısı Özmen, "Bankalar daha özenli olmalı. Emniyet daha aktif çalışmalı. Yurttaşlar da biraz dikkat etmeli" dedi.

Merkez Bankası (MB) iletişim Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özmen, piyasada dolaşan sahte paralar konusunda yurttaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Yeni Lira'da güvenlik önlemleri çok net Biraz da yurttaşların dikkatli olması lazım. Yurttaşlar aldığı paraya bakmalı" dedi.
MB iletişim Genel Müdür Yardımcısı Özmen, son günlerde artan "sahte paraiddialarıyla ilgili olarak Cumhuriyet'e değerlendirmelerde bulundu. "Evet, ortada bir sahte para meselesi var" diyen Özmen, ancak piyasadaki sahte para miktarının önceki dönemlerden daha fazla olmadığını vurguladı. Sahte paraların yüzde 85'inin "eski banknotlar" olduğunu dile getiren Özmen, konunun aslında Merkez Bankası'ndan dan -ha çok Emniyet'i ilgilen-dirdiğini söyledi. Özmen, "YTL'den sonra Emniyet sahte paralan daha kolay yakalar oldu. Ancak Emniyet birimleri bu konuda daha aktif olmalı" diye konuştu.

Banknotların yanında madeni paralarda çıkan sorunların Darphane'yi, dolayısıyla da Hazine'yi ilgilendirdiğini ifade eden Öz lendirdiğini ifade eden Özmen, dünyanın hiçbir yerinde sahtesi yapılamayan bir para olmadığını belirtti. "Nakdin döndüğü her yerde sahte para olması doğal" diyen Özmen, geçen hafta yürürlüğe giren yönetmelik sayesinde daha etkin kontrol sağlanabileceğini anlattı. Özmen, yönetmelikle artık Adalet Bakanlığı, Jandarma ve Emniyet'in ortak bir çalışmayla sahte para konusunu takip edeceğini kaydetti.

ATM'lerden sahte para çekilmesine ilişkin bazı mağduriyetleri kendilerinin de tespit ettiğine işaret eden Özmen, bu konuda da bankaların daha özenli davranması gerektiğini söyledi. ATM cihazlarına eski para konumlamasını isteyen Özmen, "Bu paralar zaten 2006'da piyasadan kalkacak. Bu nedenle bu paraların kullanılmaması ve artık bizde toplanması gerek" dedi

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber