Demiryolu projelerine 8 milyar $'lık kaynak bulundu

Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), yeni projeler için kaynak sorununu çözdü. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin yapımı devam ederken, Ankara-Konya, Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir hızlı tren projeleri için gerekli olan 8 milyar doların büyük bölümü TCDD kaynaklarından sağlanacak. TCDD'nin 2014 yılına kadar yapmayı planladığı çalışmalar raporlaştırıldı. Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a sunulan raporda, TCDD'nin mevcut durumu, yapılması gereken çalışmalar, hedefler ve maliyetleri yer aldı. Raporda, personel sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Bugüne kadar 917 kilometre yolun bakımının yapıldığı, 3 bin 421 kilometre yolun bakımın yapılması ve 3 bin 521 kilometre yolun yenilenmeye ihtiyacı olduğu belirtilen raporda, 843 km. yolun ise alt ve üstyapı rehabilitasyonun yapılması gerektiği, bu yol bakım ve yenileme çalışmaları için 2 milyar 168 milyon 630 bin YTL'ye ihtiyacı olduğu kaydedildi.

Projeler için 8 milyar dolar

Yapımı halen devam eden 533 kilometre uzunluğundaki Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin maliyetinin yaklaşık 1,5 milyon avro olduğu ve 2007'de hayata geçirileceği ifade edildi. Toplam uzunluğu 209 kilometre olan Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi için yaklaşık maliyet 500 milyon dolar olarak hesaplanırken, bu projenin de aynı yılda bitirilmesi öngörüldü. Yozgat'tan da geçecek şekilde değiştirilen 471 kilometrelik Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin ise yaklaşık 1,8 milyar dolarlık maliyeti ile 2010'da bitirilmesi öngörülüyor. 2013 yılında tamamlanması planlanan 606 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin maliyeti ise 2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Karaman'dan işadamlarına çağrı

TCDD, bazı hatların özel sektör tarafından yapılmasına da destek verecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın "Hopa-Batum, Bursa - Mudanya-Bilecik - Bozöyük, Trabzon-Erzurum, Seydişehir - Antalya demiryolu hatları yapılmalı. Biz Hopa-Batum hattını yapmaya hazırız" şeklindeki açıklamalarına TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan destek geldi. Karaman, Satıcı'yı davet ederek, "Ortak çalışmaya hazırız" dedi. Sanayi ve ticaret odaları ile organize sanayi bölgesi yönetimlerinin demiryolu yaparak işletmelerini isteyen Karaman, "Kim demiryolu yapmak istiyorsa, gelsin görüşelim. Kendileri yapsınlar, işletsinler. İsterlerse ortak yapalım birlikte işletelim" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber