Diyanet'te yaprak dökümü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik ve sosyal yönden büyük sıkıntı yaşadıkları bildirilen din görevlileri, çareyi Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ayrılıp başka kurumlara gitmekte arıyor. 2005 yılının ilk yedi ayında 2 bin 139 din görevlisi, diğer kamu kurumlarına geçmek için Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan izin istedi. Artan talepler karşısında bunalan Diyanet, din hizmetlerinin aksamaması için başvuranların yarısına muvafakat verdi. Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, "Diyanet İşleri Başkanlığı muvafakat taleplerine sıcak baksa, gitmek isteyenlerin sayısı 2 binden 5 bine çıkar" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda herkesi şaşırtan yaprak dökümü yaşanıyor. 2005 yılı Ağustos ayının 11'i itibariyle birçoğu imam olan 2 bin 139 din görevlisi başka kurumlara geçmek için Diyanet'ten muvafakat istedi. 383 din görevlisinin muvafakat talebini reddeden Diyanet, bin 60 kişiye vize verdi. Diyanet'ten ayrılan görevlilerin ilk tercihi Milli Eğitim Bakanlığı oluyor. Muvafakat için başvuran 696 din görevlisinin işlemi sürerken, vize alan bin 60 kişiden 80'i ataması yapılarak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ayrıldı. Toplumu din konusunda aydınlatmak gibi hassas bir görevi üslenen Diyanet İşleri Başkanlığı, bu görevin yürütülmesi için nitelikli, eğitimli ve tecrübeli görevli sayısını artırmanın planlarını yaparken, başka kurumlara geçmek isteyen personel talepleri karşısında zor günler geçiriyor. Diyanet, herhangi bir nedenle görevinden ayrılanların yerine atanan personelin, yetiştirilmesi ve hizmetin en iyi bir şekilde yürütülmesini de göz önünde bulundurarak, diğer kurumlara naklen geçmek isteyenlerin muvafakat işlemlerine bazı sınırlamalar getirdi. Diyanet, üniversitelere öğretim elemanı, Milli Eğitim Bakanlığı'na öğretmen (ihtisas kursu öğrencisi hariç), kamu kurum ve kuruluşlarında kariyer unvanlı bir sınavı (kaymakam, doktor, hakim, avukat, mühendis, veteriner, müfettiş) kazanan veya eşdeğer bir göreve atanacağı ilgili kurumca bildirilenlere muvafakat veriyor. Bunun yanısıra bulundukları görevden sağlık nedeniyle ayrılmak isteyenlere de son altı ay içinde alacakları heyet raporu ile birlikte kurum içinde durumlarına uygun bir görev bulunmaması ve naklinin yapılamaması, personelin sağlığı açısından hizmetteki veriminin artırılması yönünden kurumlar arası naklinin zaruri olduğuna dair valilik görüşü bulunması halinde de muvafakat veriliyor.

"DİYANET'TEN KOPMALAR DEVAM EDER"

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, din görevlilerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ayrılmak istemesinin ekonomik, sosyal ve psikolojik nedenleri bulunduğunu söyledi. Bir din görevlisinin ortalama 600 milyon lira maaş aldığını hatırlatan Yıldız, personelin cumartesi-pazar, resmi ve dini günlerde tatil yapamadığını, yaz tatili izninin ise çok kısıtlı olduğunu kaydetti. Din görevlilerinin mutsuz olduğunu ifade eden Yıldız, personelin genellikle kurumda kalmalarının madden ve moral olarak bir avantajı bulunmadığını düşündüğü savundu. Fakülte mezunu gençlerin kadro boşluğu bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'nı basamak gibi gördüğünü vurgulayan Yıldız, şunları söyledi:

"Din görevlilerinin ekonomik ve sosyal sorunları dışında kurum içi dertleri de had safhadadır. Çünkü kurum yönetimi bazen dini kisveyi bazen de otoriteyi kullanarak kesin itaat istiyor. Diyanet'te çok katı bir emir komuta zinciri var. Din görevlileri rahat değil. Çünkü sürekli azar işitiyorlar, baskı görüyorlar. Örneğin halktan şikayet gelirse kesinlikle din görevlisi haksızdır. Hocanın bir sözü, bir davranışı birinin hoşuna gitmez veya başka biriyle olan samimiyeti nedeniyle onu idareye şikayet eder. İddialar yalandır ama yönetim 'Huzursuzluk olmasın' diye din görevlisini görevden alıyor. Yönetim, 'Ben vatandaşla uğraşamam, seni şu göreve veriyorum' diyerek din görevlisine sahip çıkmıyor. İşinde yaşadığı sıkıntılar, din görevlisinin aile yaşamını da olumsuz etkiliyor. Komşunuz çocuklarını alıp pikniğe gider, siz gidemezsiniz. Çünkü bunun için ne paranız ne de vaktiniz vardır. Din görevlilerinin içinde bulunduğu sıkıntılar işte böyle."

Din görevlilerin Diyanet'ten ayrılmak istemelerini anlayışla karşıladığını ifade eden Yıldız, çalışma koşullarının iyileştirilmemesi halinde kopmaların devam edeceğini ileri sürdü. "Diyanet muvafakat taleplerine sıcak baksın gitmek isteyenlerin sayısı 2 binden 5 bine çıkar" iddiasında bulunan Yıldız, genellikle yüksek okul mezunu imamların başka kurumlara gitmek istediğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber