TOKİ konut satışı için önlem aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 sonuna kadar 250 bin konut yapmayı hedefleyen TOKİ, konut satışını hızlandırmak için nüfusu 25 binin altında olan yerlere de konut yapma kararı aldı.

Yıl sonuna kadar 150 bin, 2007 sonuna kadar da 250 bin konut uygulanmasına başlamayı hedefleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konut satışlarını hızlandırmak için, nüfusu 25 binin altında olan yerleşim yerlerinde, örgütlü talep olmaması halinde konut üretmeme kararı aldı.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, kamu kaynaklarının iyi değerlendirilmesi, kaynak kaybının önlenmesi açısından, ilke olarak, nüfusu 25 binin altında olan yerlerde konut projesi yapmama kararı aldıklarını söyledi. Bu tür yerleşim yerlerinde, sadece örgütlü talep gelmesi halinde uygulama yapabileceklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

''Nüfusu 25 binin altında olan yerlerde, örgütlü talep gelmesi halinde belediyeler ile işbirliği yapacağız. Belediye ile protokol imzalayarak, talep toplamasını sağlayacağız. Ön talep toplama sırasında, talebin ciddiyetini garantilemek için de bir miktar peşinat alınması gerekiyor. Aksi takdirde, her yerden bireysel talepler geliyor. Ancak, sonuçta yapılan konutların satışının uzun sürmesi, bize maliyetini artırıyor ve kamuoyuna olumsuz yansıyor. Konutlar yıpranıyor, bakım ve koruma masrafı çıkıyor.''

Türkiye'de değişik hesaplamalara göre 2-2.5 milyon konut açığı bulunduğuna işaret eden Bayraktar, özel sektörün de konut işinde çok ileri olduğunu, ancak TOKİ'nin konut üretmesinin piyasayı dengelediğini ve sosyal açıdan önem taşıdığını belirtirken, konut üretimin belli seviyelere gelmesi halinde, ileride nüfusu 40 binin altındaki yerlerde, talep örgütlenmesi olmadan konut üretmemeyi planladıklarını da açıkladı.

Ağustos itibariyle 126 binden fazla konutun ihalelerini, bunlardan da 16 bininin inşaatını tamamlayan, yıl sonuna kadar da 55 binini tamamlamayı hedefleyen TOKİ, şimdiye kadar bazı konut projelerinin satışında sorun yaşamıştı. Diyarbakır-Bismil ve Lice, Şanlıurfa, Siirt-Kurtalan, Bitlis-Rahva, Samsun-Kurupelit konut projelerinde satışa çıkarılan konutların bir bölümü satılamamıştı. Konutların satılamamasına gerekçe olarak, bazı yerlerde yanlış yer seçimi, kentin uzağına konut yapılması, altyapının ve sosyal donatıların bulunmaması gerekçe gösterilirken, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yapılan konutların projelerinin bölge halkının yaşam tarzına ve taleplerine uygun olmaması da etkili olmuştu. Özellikle Şanlıurfa'da, konutların ve balkonlarının küçüklüğü ile sorun gündeme gelmiş, bunun üzerine TOKİ projelerde değişikliğe gitmişti.

Bazı projelerde satılamayan konutlar, emniyet, adalet kurumlarına lojman olarak verilirken, bazı projelerde de açık satışa geçilerek, peşinatlar düşürülüyor, vadeler 15 yıla çıkarılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber