Eğitim bütçesi velileri zorluyor

Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim yılının başlamasına yaklaşık üç hafta kala özel okulların 20 milyar liraya ulaşan fiyatlarıyla devlet okullarının koşulları arasında kalan veliler, seçimde zorlanıyor.

Özel okulların bu yılki zam oranları ise yüzde 20'ye ulaşıyor.

Özel okulların yıllık 20 milyar liraya ulaşan fiyatlarıyla devlet okullarının eğitim koşulları arasında seçim yapmakta zorlanan veliler, yüzde 20'ye ulaşan zam oranları nedeniyle zor günler yaşıyor. Yüksek maliyetler nedeniyle kontenjanlarının yarısını bile dolduramayan özel okulların yıllık ücretlerine yaptığı zam miktarı ise yüzde yüzde 20'ye ulaşıyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, okul ücretlerine aşırı artış yapıldığını düşünen velilerin il milli eğitim müdürlüklerine şikayette bulunmaları gerektiğini söyledi.

EN BÜYÜK HARCAMA EĞİTİME

Eğitim harcamaları, Türkiye'de fiyatı en hızlı artan harcama kalemi. DİE verilerine göre, TÜFE son 12 ayda yüzde 7.98 arttı, buna karşılık eğitim masrafları ise yaklaşık üç katı bir başka deyişle, yüzde 21.1 artış gösterdi. Eğitim harcamaları arasında en önemli kalemlerden biri olan özel okul fiyatları, bu yıl 20 milyar liraya kadar yükseldi.

Kişi başı milli geliri 20 bin doları geçen AB vatandaşları, ilk öğretimde kişi başı geliri 5 bin dolar civarında olan Türk vatandaşlarından çok daha az maliyete katlanıyorlar. İngilizler özel okul için ortalama 5 bin Sterlin, Fransızlar ise 5 bin Euro öderken, İstanbul'da bu rakam 10 bin Euro'yu aşıyor.

YURTDIŞINDA DEVLET OKULLARI SEÇİLİYOR

Yurtdışında devlet okulları tercih edilirken, özel okul sadece bir alternatif olarak vatandaşlara sunuluyor. Hatta özel okullar çeşitli yollarla maddi destek görüyor. Örneğin özel okula çocuğunu yollayan veliler, bu ücretin bir kısmını vergiden düşebiliyor ya da devlet velilere maddi destek sağlıyor.

Türkiye'de özel okulların maliyet kalemleri incelendiğinde, toplam tutarın yüzde 65'ini öğretmen maaşlarına ait. Eğer yurtdışında olduğu gibi destekler sağlanırsa, uzmanlar özel okul fiyatlarının düşeceği kanaatinde.

VELİLERİN ŞİKAKETİ BÜYÜK

Velilerin en çok şikayet ettiği konu ise artan okul ücretleri. Zira veli en az sekiz yıl boyunca ödeyeceği okul ücretinin ne kadar artacağına dair bir fikir sahibi değil. Bu durum, özel okulların tercih edilmesini güçleştiriyor.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, bu konuda velileri uyararak, ?Yılda bir kez belirlenen okul ücretleri enflasyona endeksli olarak değişiyor. Aşırı zam yapan okulların şikayet edilmesi halinde, müdahale etme yetkimiz var? diyor.

ÜCRETLER 3-18 MİLYAR ARASINDA DEĞİŞİYOR


Bu yıl en düşük özel okul ücretleri 3-18 milyar arasında değişiyor. Zam oranları ise yüzde 20'yi buluyor. Yıllık enflasyon artışının yüzde 9 olduğu ortamda, özel okullar enflasyonun üzerinde artış yapıyor.

Her ne kadar kontrol altına alınmaya çalışılsa da, ücretlerin yüksekliği nedeniyle öğrencilerin sadece yüzde 2'si özel okula gidebiliyor. Bu oranın en az yüzde 10'lara varması gerektiğini savunan yetkiler, çözümü devlet desteğinde görüyor.

CNBC-E

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber