Manisa'nın 2023 yılı ihracat hedefi 20 milyar dolar

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, Manisa'nın 2023 yılı ihracat hedefinin 20 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2012 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koşmaz, ihracatının her geçen gün artıran Manisa'nın, 2012 yılı başından beri her ay ihracatını en çok artıran iller arasında hep ilk üç sırada yer aldığını kaydetti.

Bir ulusal televizyonunun canlı yayınına katılan MTSO Başkanı Koşmaz, Manisa'nın ekonomisi, sanayisi ve tarımı başta olmak üzere birçok konuda gelişimini hızla sürdürdüğünü bildirdi. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı hedeflediğini hatırlatan Koşmaz, Manisa olarak bu hedefe 20 milyar dolar katkıyı rahatlıkla yapabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin, 2023 yılında hedeflenen ihracat rakamını yakalayabilmesi için sanayiciye, Avrupa ile her açıdan rahat rekabet etme imkanı verilmesi gerektiğini belirten Koşmaz, ?Sanayicinin en büyük sıkıntılarından biri yüksek navlun bedelleri ödemesi. Biz Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak başlattığımız Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) ile sanayicimizin bu sorununu büyük ölçüde çözümleyeceğimizi düşünüyoruz. Artık lojistikte demiryollarını kullanmanın zamanının geldiğini, hatta geçtiğini düşünüyoruz. 10. Yıl Marşı'ndan sonra demiryollarına hiç yatırım yapılmamış. İhracatımızın yüzde 1'i demiryollarını oluşturuyor. Bu, ülkemizin bir ayıbıdır.? dedi.

Koşmaz, bu düşüncelerle 6 yıldır üzerinde çalıştıkları BALO projesini Türkiye'nin gündemine taşıdıklarını ifade etti. Gaziantep'ten, Kayseri'den, Konya'dan, Adana'dan birçok şehirdeki oda başkanlarının, bu projenin Türkiye'nin projesi olması gerektiğini söylediklerini ifade eden Koşmaz, bölgede yer alan sanayicinin de bu projeden faydalanmasını istedi. Koşmaz, şöyle devam etti:

"Biz daha önce Manisa'daki sanayicimizin yükünü Avrupa'ya taşımayı hedeflemiştik. Ama projemiz büyük bir ilgi gördü. Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın büyük desteği ve TOBB'un da öncülüğünde bu projemizi hayata geçirerek şirketimizi kurduk ve proje, Manisa'nın projesi olmaktan çıktı Türkiye'nin projesi oldu. 2013 yılından itibaren sanayicimiz yükünü, özellikle Avrupa'nın iç kesimlerine, demiryolunu kullanarak ulaştırmasını sağlayacağız. Bu projemizle sanayicimiz neredeyse yüzde 50'ye varan bir navlun avantajı elde edecek. Arkadaşlarımız Belçika, Almanya, Avusturya'da bulunan büyük taşıma şirketi ile görüşüyorlar. Litvanyalılar bu projemize çok sıcak bakıyor. Litvanyalılar, Odessa Limanı'na gelen yükleri Samsun'a ulaştırabileceklerini söylüyorlar.

Yine Samsun üzerinden Anadolu'dan gelecek yükler Odessa Limanı'na indirilecek ve Kiev gibi Moskova gibi, taşımacılığı çok pahalı olduğu yerlere Avrupa'nın en ucuz şekliyle ulaşmış olacak. Bir de Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün çok üzerinde durduğu 'Pakistan treni' projesini üstlenmek üzereyiz. Türkiye'den Pakistan'a tren seferleri ile yük taşıyacağız. 2023'te 500 milyar dolarlık hedefi bulmak istiyorsak demiryollarını çok iyi kullanmalıyız. Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalarsa, bu rakama Manisa olarak 20 milyar dolarlık bir katkıyı rahatlıkla yaparız. Çünkü Manisa, her zaman Türkiye ortalamasının hep üzerinde yer alan bir şehir olmuştur.?

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)'nin, aldığı ödüllerle adını Avrupa'ya duyurduğunu aktaran Koşmaz, 2007 yılında da Çinli yatırımcılar tarafından OSB'nin dünyada yatırım yapılabilecek Organize Sanayi Bölgesi seçildiğini söyledi. Ancak, bu son aldıkları ödülün karşılığını alamadıklarını dile getiren Koşmaz, ?Çinli yatırımcıyı Manisa'ya çekme başarısını gösterdiğimizi söyleyemeyiz. Ama bu durum da normal karşılanmalı. Dünya çok büyük bir pazar. Çinliler özellikle Afrika bölgesine odaklanmış durumda. Yalnız Manisa Belediyemizin yaptığı bir çalışma bulunuyor. Belediyemiz, Çin'in Yiwu şehriyle kardeş şehir protokolüne imza attı. Ekim ayı içerisinde de bu şehre bir ziyaret yapacağız. Bu şehrin Ticaret Odası ile kardeş oda olmak için girişimlere başladık. Ekim ayında yapacağımız ziyarette iki oda arasındaki protokole imza atacağız. Bu girişimimiz sonucunda iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi planlıyoruz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber