Eğitim-Sen kararı AB gündeminde

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen hakkında Yargıtay'ın verdiği kapatma kararı Avrupa Birliği Komisyonu'nun da gündemine girdi. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, kapatılma kararının komisyonu kaygılandırdığını belirtti.

Eğitim-Sen'in kapatılma kararının ILO sözleşmelerinin ihlali anlamına geldiğini kaydeden Rehn, Türkiye'deki sendikal haklara ilişkin durumun Kasım ayında yayınlanacak ilerleme raporuna yansıyacağını vurguladı.

Eğitim-Sen'in bağlı olduğu KESK, kapatılma konusunu kısa adı ETUC olan Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu aracılığıyla Avrupa Komisyonu'na taşıdı. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, konuya ilişkin olarak ETUC Genel Sekreteri John Monks'a yazdığı mektupta, Avrupa Komisyonu'nun Eğitim-Sen'in kapatılmasına ilişkin mahkeme kararından kaygı duyduğunu belirtti.

Rehn, kapatılma kararının TC Anayasası'nın 10 ve 11. maddelerine aykırı olduğu kadar ILO sözleşmelerinin de ihlali anlamına geldiğini vurguladı. Komisyonun, ILO sözleşmelerinin etkin olarak uygulanması gerektiğini şiddetle savunduğunu hatırlatan Olli Rehn, bu konuya ilişkin gelişmelerin değerlendirmeye alınacağına dikkat çekti.

Rehn mektubunda, ?Türkiye'deki sendikal haklara ilişkin durum, 2005 Kasım ayında yayınlanacak olan raporda değerlendirilecektir? ifadesine yer verdi.

Yargıtay Genel Kurulu 25 Mayıs'ta Eğitim-Sen'in kapatılmasına karar vermiş, Eğitim-Sen'in 3 Temmuz'da yapılan olağanüstü kongresinde ise tüzükte yer alan anadilde eğitimle ilgili maddenin kaldırılmasına karar verilmişti.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber