Kars'ta aşıklık geleneğine kurs desteği

Anadolu kültüründe sözlü geleneğin temsilcisi olan âşıklığa, Kars'ta düzenlenen kurslarla destek sağlanıyor. İlkokul çağlarındaki yeni aşıklar hocalarını dikkatle dinliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dede Korkut masallarına ve Manas Destanı'na kadar uzanan sözlü gelenek, âşıklarla birlikte günümüze kadar ulaşırken, geleceğe, serhat şehrindeki kurslarda yetiştirilen gençlerle ulaşması planlanıyor.

Anadolu'nun Türklere 1064'te Ani'den açılan kapısı olan Kars; Âşık Senlik, Âşık Murat Çobanoğlu ve Âşık Şeref Taşlıova gibi yüzlerce âşık yetiştirmekle birlikte günümüzde Türkiye'de her iki aşıktan birinin Kars ve Ardahan doğumlu olduğu belirtiliyor. Âşık Murat Çobanoğlu'nun adına düzenlenen ?Türkiye Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı' olarak bilinen aşıklar bayramına da ev sahipliği yapan Kars'ta düzenlenen şenlikler sırasında divan, atışmalar, dudakdeğmez, muamma, güzelleme, memleket türküleri, usta malı hikâyeler, koçaklamalar, ağıtlar, geleneksel makam ve tavırlar branşlarında yarışmalar yapılıyor.

Kadın âşıkların da katıldığı şenlikler geleneğin sürmesinde önemli rol oynuyor. Geleceğin aşıklarının yetişmesi için şehirde düzenlenen kurslara gençlerin ilgisi büyük.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber