Atık su dezenfekte edilerek tarımda kullanılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez atıksu arıtma tesisinden çıkan suyun yeni teknolojilerle dezenfekte edilerek tarımsal sulamada tekrar kullanılmasını sağlayacak bir proje için Afyonkarahisar'ı pilot bölge seçti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hollanda hükümeti ile birlikte gerçekleştireceği, 'Arıtılmış Evsel Atıksuların Tarımda Kullanımı Projesi'nin önümüzdeki ay Akarçay Havzası'nda gerçekleştirileceği bildirildi. 750 bin euroluk projeyle atıksu arıtma tesisinden kuru arazilerin sulanmasıyla 14 kat daha fazla verim elde edilecek. Hollanda çevre fonları tarafından desteklenecek proje sayesinde, ilk aşamada 2 bin 700 dekarlık alanın sulanması hedefleniyor.

4 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ SULANACAK

Sistemin çalışma sistemine ilişkin olarak şunlar söylendi: "İleri biyolojik arıtma tesisinin çıkışına ultraviole sistem kurularak su içindeki bakteriler, mikroplar, temizlenerek daha sonra temiz suyun küçük havuzda depolanması sağlanacak. Bu suyun yaklaşık 2,5 milyon liraya yapılacak bir sulama şebekesi sayesinde vatandaşın tarlasına kadar götürülecek. Tesis sayesinde günlük 25 bin metreküp suyun temizlenerek 4 bin dönümlük bir alanın sulanması hedefleniyor."

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da, projenin bir 'geri dönüşüm projesi' olduğunu, hayata geçirilmesi durumunda, atık suların suların dezenfekte edilerek tarımsal sulamada kullanılmasının güvenilir bir yöntem olduğunu, sulu tarıma geçilmesinin, Afyonkarahisar'da ekonomik fayda sağlayacağını dile getirdi.

Atıksuyun toprak ve ürünün mineral ihtiyacını karşılaması nedeniyle tercih edildiğini ifade eden Çoban, "Tarımsal sulama kalsiyum, potasyum ve diğer mineraller toprağı besliyor. Bu yöntemle 14 kat gelir artışı hedefleniyor. Burası bir eğitim üssü olacak. Burada başarılı olunması halinde diğer illerde de proje uygulamaya geçilecek. Özellikle yaz aylarında 25 bin metreküp su arıtılacak. Atıksu arıtıldıktan sonra Akarçaya verilmesi yerine bir havuz oluşturularak, arazilere su dağıtılması sağlanacak." dedi.

İlk olma niteliğini taşıyacak projenin hayata geçmesi ile hem genel olarak çevre ve su kaynakları korunacak hem de tarımsal sulamada verimlilik ile ekonomik getiri artışı sağlanacak. Proje, Hollanda Hükümeti tarafından sağlanan 750 bin euro hibe ile gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber