Kamuda yerli malı zorunlu oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, daha önce Başbakanlık Genelgesi ile kamu alımlarında yerli ürünleri yüzde 15 oranına kadar sağlanan fiyat avantajını şimdi kanuni zorunluluk haline getireceklerini belirterek, ?Buna uyan var, uymayan var. Devlet Malzeme Ofisi ile bazen uymuyor. Bunun zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Kamu İhale Kanunu'nda bu konuda bir değişiklik yaparak, zorunlu hale getireceğiz? dedi.

Ergün, kamu alımlarında yerli ürünlere fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin, ''İnşallah Kamu İhale Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle bu konuda daha sağlam bir yerde durmuş olacağız'' dedi.

Ergün, Kocaeli Ticaret Odası'nın (KOTO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda Türkiye'nin sanayisini, eğitim sistemini dönüştüren çok önemli kararlar alındığını söyledi.

Ergün, ?Türkiye'de üretilen ürünlerin mutlaka kamu alımlarında zorunlu hale gelmesi gerekir. Bununla ilgili yasal bir düzenlemeyi Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu kararları çerçevesinde gerçekleştirmiş olacağız. Şimdi 'Yüzde 15 pahalı bile olsa Türkiye'de üretilen ürünler alınsın' diye bir teşvik uygulaması var. Ama buna uyan var, uymayan var. Yerel yönetimler, bazı kamu idareleri, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) bile bazen uymuyor mesela. Kardeşim bu politikaları en çok uygulaması gereken devlet mekanizmasısın. Sen burada ihmalkarlık gösterirsen, yerel yönetim ihmalkarlık gösterirse olmaz.

Bakın yerel yönetimlerimiz otobüs alımlarında Türkiye'de üretilen otobüsleri tercih etmeye başladılar. Otobüs fabrikalarımız full çakmaya başladılar, yeni yatırım yapmaya başladılar. İnan kapatıyorlardı bakın. Kapatıp, satıp bırakacaktı adamlar. Yazık günah değil mi? Bu kadar kendi iç potansiyelimiz var. Bu iç potansiyelimizi kendi sektörlerimizin gelişmesi için kullanmamak gibi bir yanlışlık olabilir mi? ABD bile ABD'de üretilen ürünleri tüketin diye kampanyalar yapıyor kendi halkına. Biz ihmalkar davranıyoruz. İhmalkarlığın faturası, maliyeti ileride çok büyük olur. Herkesin bunu çok iyi görmesi lazım. İnşallah Kamu İhale Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle bu konuda daha sağlam bir yerde durmuş olacağız?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber