'Yayladağı afet bölgesi ilan edilmeli'

Hatay'ın Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, yangınlar sebebiyle ilçenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2012 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçenin sınırları içerisinde bin 800 dönümün yandığını aktaran Dağıstanlı, "Suriye kaynaklı yangınlarla ilgili muhatap bulamıyoruz, ama kasten çıkarıldığını tahmin ediyoruz. Aynı anda 8 -10 noktadan yangın çıkıyor, kimin yaktığı ve ne için yaktığını bilmiyoruz, ama bir sabotaj olduğu anlaşılıyor." ifadesini kullandı.

Hatay'ın Yayladağı İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, konuk olduğu yerel bir radyo kanalında açıklamalarda bulundu. Başkan Dağıstanlı, 8 bin 500 civarında Suriyeli sığınmacının konakladığı Yayladağı'nda Suriyelilerle ilgili ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını söyledi. Suriyelilerin ilk geldiklerinde kültür farklılığından dolayı uyum sağlayamadıklarını, ufak sorunların yaşandığını anlatan Dağıstanlı, fakat şu an genel anlamda, basında yer aldığı gibi, Yayladağı'nda kira ödememe, dolmuş parası ödememe, alışveriş yapıp yemek yiyip ücretini ödememe gibi bir sorun olmadığını kaydetti.

Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, ilçe sınırlarında Suriye'den kaynaklı meydana gelen yangınlara da değindi. Yangınların kasten çıkarıldığını söyleyen Dağıstanlı, belediye olarak 1993 model itfaiye aracı ile yangınlara ilk etapta müdahale edememenin zorluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yayladağı Festivali'nin yapılacağı gün bin 800 dönüm alanda etkili olan yangın hakkında da bilgi veren Dağıstanlı, şunları söyledi: ?Yangınlar Suriye tarafından geliyor. Festival günümüzde ülkemiz sınırları içerisinde bin 800 dönüm yer yandı. Karşı tarafta yangınlarla ilgili muhatap bulamıyoruz, nedenini ve neden müdahale edilmediğini bilmiyoruz, ama kasten çıkarıldığını tahmin ediyoruz. Aynı anda 8 -10 noktadan yangın çıkıyor, kimin yaktığı ve ne için yaktığını bilmiyoruz, ama bir sabotaj olduğu anlaşılıyor. Uzun süredir ağlamamıştım, o ormanların yandığını görünce ağladım içinde yaşayan canlılar da var. Bölge, afet bölgesi ilan edilmeli."

Festival günü festival alanına çok yakında yerde çıkan yangınlar ile 5 bine yakın seyircinin hayatlarını tehlikeye atmamak için festivali iptal ettiklerini söyleyen Dağıstanlı, ?Devam eden olaylar ve verdiğimiz şehitler sebebiyle de bu yıl festivali yapmayacağız. Ödülleri de vermedik, önümüzdeki yılın ödülleriyle birlikte 2013'teki festivalde bol ödüllü popüler bir festival güreşleri yapacağız inşallah, tabi bu olaylar devam etmezse.? diye konuştu.

"İLÇE NÜFUSU İKİYE KATLANDI"

7 bin olan Yayladağı nüfusunu sığınma talep eden 8 bin 500 Suriyeli ile arttığına dikkatleri çeken Dağıstanlı, sözlerini şöyle tamamladı: ?Yayladağı'nda kısmi hareketlilik var, normal nüfusumuz 7 bin küsur, Suriyeliler bizim nüfusu geçti. 8 bin 500 Suriyeli vatandaşın Yayladağı'nda olmasıyla bizim ilçedeki esnafın sıkıntısı yok, ancak nakliyeci, ithalat ve ihracatçıların sıkıntıları var. Antakya'da esnafın ağır sıkıntıları var. Birçok alışveriş merkezi Ortadoğu'ya yönelik kuruldu. Birçok esnafın kepenk kapattığını duyuyoruz. Yayladağı'nın ekonomisinden ziyade Hatay'ın ekonomisi; ülkemizin 3 milyar dolara yakın iş hacmi vardı. Suriye'deki olaylar bu anlamda ciddi sıkıntı oluşturmuş, etkilemiştir. Hatay ekonomisi Suriye'ye, Ortadoğu'ya bağlı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber