Kamu-Sen toplu görüşmenin sonuna kadar oturacak

Haber Giriş : 27 Ağustos 2005 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memur sendikaları arasında yaklaşık 2 milyon memur için başlatılan ve önceki gün üçüncü turu gerçekleştirilen zam pazarlığında ?uzlaşma' zor görünüyor. Türkiye Kamu-Sen sonuna kadar masada kalarak ?uzlaşma', Hükümet uzlaşmaya yanaşmazsa da bir daha ?masaya dönmemek üzere' eyleme başlama stratejisi izliyor.

KİM NE İSTİYOR:

Türkiye Kamu-Sen, pazarlığı 7.9 katrilyonluk toplam taleple açtı. Ancak, önceki günkü toplantı öncesi bu rakamı 5 katrilyona çekti. Kamu-Sen, hiç tazminat almayan memurlar için denge tazminatı verilmesini de istiyor. Kamu-Sen şu anda 541 milyon lira olan en düşük memur aylığının 880 milyon liraya yükseltilmesini talep ediyor.

KESK, en düşük memur aylığının 950 milyon liraya çekilmesini istiyor. KESK'in talebinin toplam karşılığının 25 katrilyona yakın olduğu hesaplanıyor. KESK önceki gün 3. tur pazarlığa girerken istemini, Türkiye'deki ortalama hane halkı geliri olan 886 YTL'ye çekti. Bunun da karşılığı 20 katrilyona yakın. Memur-Sen de en düşük memur aylığının 950 YTL'ye yükseltilmesini ve hiç tazminat almayanlar için Kamu-Sen gibi denge tazminatı verilmesini talep ediyor. Memur-Sen'in toplam talebi 17 katrilyonu buluyor. Hükümet ise ilk ve ikinci altı ay için önce yüzde 2.5 artı 2.5 önerdi. Bunun kümülatif olarak yıllık oransal toplamının 5.3 olduğu duyuruldu. Ancak, önceki günkü ikinci tur görüşmelere zam oranını yüzde 1.5 artı 1.5'a çekti, hiç tazminat almayan 1 milyon 377 bin memura da seyyanen ilk ve ikinci altı ay için 40'ar milyon lira seyyanen zam önerdi. Hükümet'e göre, bu son öneri ile memura vereceği toplam rakam 2.7 katrilyon liradan 3 katrilyon 164 trilyon liraya çıktı.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber