Avlanma sezonu açılıyor

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 1 Eylül itibariyle başlayacak olan su ürünleri avcılık sezonun başlayacağını hatırlatarak, balıkçılardan kurallara uymalarını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurallara uyulması halinde gırgır ve trol balıkçılarının her zaman yanlarında olacaklarını ifade eden Güven, aksi halde gelecekte balık stoklarının bundan olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen ve 2012-2016 yılları arasında geçerli olacak tebliğin 1 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, tebliğde avlanma araçları ve yöntemleri başta olmak üzere, avlanan su ürünlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemelerin yer aldığını söyledi. Tebliğ ile korumacı yaklaşım ve sürdürebilirlik ön plana çıkarılmış, su ürünleri avcılığında koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve işletilmesinin hedeflendiğini dile getiren Güven, kaçak balıkçılığın önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi.

Kaçak avcılığın deniz ve denizin dibini olumsuz etkileyip, balık stoklarına zarar verdiğini söyleyen İl Müdürü Kadir Güven, "Bütün balıkçılığı etkileyen sistemle balıkçılık yapıyorlar. Bunun için büyük önlemler almamız lazım." dedi.

Avlanma yöntemlerinin, balıkların avlanma boyları ve avlanma zamanlarına ilişkin getirilen düzenlemelerin balıkçılığın sürdürülebilirliği için önemli olduğunu kaydeden Güven, sözlerini şöyle sürdürdü; "1 Eylül'de gırgır ağları ile avlanan pelajik balıklar (hamsi, istavrit, sardalya, palamut gibi), 15 Eylül tarihinden itibaren de trol ile avcılığı yapılan dip balıklarının (barbun, mezgit, tekir gibi) avcılığı başlayacak. Kalkan balığının boyu 40 santimetreden 45 santimetreye, levreğin boyu 18 santimetreden 25 santimetreye, sinagrit balığının boyu 20 santimetreden 35 santimetreye çıkarıldı. Yeni sezonda balıkçılarımızın tebliğ ile getiriler sorumluluk, kısıtlama ve yasaklara uymaları, bol ve bereketli bir sezon geçirmeleri diliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber