'Emniyet, MİT dinler biz de denetleriz'

Haber Giriş : 28 Ağustos 2005 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telefon dinlemenin başı boş değil.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na atanan savcı Fethi Şimşek, telefon dinlemelerini Emniyet, MİT ve Jandarma'nın yine sürdüreceğini, kendilerinin ise denetleme yapacağını söyledi

Emniyet, MİT dinler biz de denetleriz

Şimşek, ?Bize mahkeme kararlarını ibraz ederek, hizmet alacaklar' dedi.

GÜVENLİK birimlerinin telefon dinlemelerini tek merkezden yapmaları amacıyla kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na atanan savcı Fethi Şimşek, beklentilerin tersine Emniyet, MİT, Jandarma'nın kendi bünyelerinde dinleme faaliyetinin devam edeceğini, ama uygulamayı kendilerinin denetleyeceğini söyledi.

Şimşek, 23 Temmuz'da çıkan yasanın başkanlığın faaliyete geçebilmesi için 6 ay süre tanıdığını ve kendisinin de 12 Ağustos'ta göreve başladığını anımsattı. Şimşek, bina bulmak, ilgili yönetmelikleri çıkarmak ve kadroyu oluşturmak için çok az zamanları bulunduğunu söyledi. Şimşek, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Emniyet, jandarma ve MİT'teki dinleme merkezleri tamamen iptal edilip, aygıtlar bu merkeze mi getirilecek? Yoksa dinlemeler orada devam edip, siz merkezden mi denetleyeceksiniz?

Yasada bir açıklık olmamakla birlikte, o zamanla şekillenecek. Ama bu iş tek merkezden yapılacak. Yasada zaten hangi işlerin yapılacağı açık şekilde yazılı.

Tek merkez derken teknik anlamda o kurumlarda dinleme yapılacak da siz kendi merkezinizden mi denetleyeceksiniz?

Şu anlamda tek merkezden diyoruz, biz sadece bu işlerin mahkeme kararları itibarıyla denetleyicisi durumunda olacağız.

Aygıtların taşınması...

Herkes yine kendi bünyesinde. Bize mahkeme kararlarını ibraz etmek suretiyle bizden o anlamda hizmet alacaklar.

O zaman çok da büyük bir bina gerekmiyor.

Devasa bir bina gerekmiyor. Ortalama personeli de düşünerek 2-4 bin metrekare oturma alanı bulunan, şu aşamada azami 150 kişinin çalışabileceği bir mekan düşünüyoruz.

Şimşek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı iptal başvurularıyla ilgili prosedür yürüdüğünü belirtti. Şimşek, ? Karar çıktıktan sonra, hukuki çerçevede üzerimize düşeni yaparız. Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararları geçmişe etkili olmaz' dedi.

Casusluk dinlemeleri denetim dışı

Önleyici dinlemelerde ilgili savcıyı aracı kılmak üzere görevli mahkemelerden kararlar alınıyor. Onlar bize ibraz edilecek. Adli dinlemeler de cumhuriyet savcısının talebiyle mahkemeden karar alındıktan sonra kolluk kuvvetleri vasıtasıyla en seri vasıtalarla bize intikal ettirilecek. Tabii MİT'in kendine has özel görevleri var. MİT'in uluslararası düzeydeki görevleri ile ilgili bizim görevimiz yok. Yasamızda casusluk faaliyetleri hariç tutulmuş. Onların bu konudaki faaliyeti devam edecek.

İNTERAKTİF

? Haberi Yazdır

ARAMA

Günlere Göre Arşiv

HABERLER

Gündem

Ekonomi

Politika

Dünya

Spor

Sağlık - Teknoloji

Magazin - Yaşam

DİĞER HABERLER

ATO'dan 'suçlar patladı' kampanyası

Görüşmelerin dördüncü turu yarın yapılacak.

Gündem - 28 Ağustos - 2005 Pazar.

Yurtkur'dan 243 bin üniversite öğrencisine kredi ve burs..

Mobil telekulaklar boşa çıktı.

Sayısal Loto'da 6 bilen çıkmadı.

Suruç'ta trafik kazası: 4 ölü.

Sayısal Loto çekildi.

Fransızlar geleceğe karamsar bakıyor...

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber