Foça Belediyesi'nin yılan hikayesine dönen ve yatırımcı bekleyen otel projesi

İzmir'in turistik ilçesi Foça'nın Kumburnu Mevkii'nde bulunan ve mülkiyeti Foça Belediyesi'ne ait turistik tesis imarlı arazi yılan hikayesine döndü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Foça Belediyesi tarafından 4 yıldızlı, 350 yatak kapasiteli otel yapılması şartıyla 49 yıllığına kiraya verilmek üzere defalarca kez ihaleye çıkarılan alana, beklenen yatırımcı bir türlü çıkmadı.

Uzun yıllardır Foça'da vatandaşlar tarafından gerçekleşmesi beklenen otel projesinde herhangi bir gelişme olmayınca, konu sosyal medyada tartışma konusu oldu. Foça'da turizme hizmet veren bir çok işletmeci Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ı başarısızlıkla itham ederken,?Buotel projesi neden gerçekleştirilemiyor? sorularına yanıt Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler'den geldi. Tartışmalara son noktayı koyan Turizm sektörünün duayeni İşler, Foça'nın resmi olarak turizm alanı olmadığına dikkat çekerek, ?Foça her ne kadar turizm açısından verimli bir coğrafyaya sahip olsa da, yatırımcı teşvik alamayacağı yere gelmez. Ayrıca ihale şartları da günün konjöktörlerine göre uygun değil? dedi. Türkiye'de turizmin ilk defa 1960'lı Yıllarda Foça'da filizlendiğini ve Türkiye'nin 31,5 milyon turist sayısı hedefine ulaşmasında Foça'nın en önemli etkenlerden biri olduğunu belirterek, Foça'yı Türk Turizm sektöründe 'kilit mastır anahtar' olarak nitelendiren İşler, ?Foça 1960'lı yıllarda Turizmde kapıyı açan altın anahtar olmuştur. Bildiği üzere rizört otelcilik ilk defa bu güzel ilçede başlamıştır. Club Med güneşin en güzel battığı Foça'yı 60'lı yıllarda herkesten önce keşfetmiştir.Kaldı ki Foça dünyada ender rastlanan bir tarihe sahiptir.Foça yedi tane medeniyetin batıp yine o medeniyetin üstüne devam ettiği bir kenttir. Tarihi zenginlikleriyle,doğal güzellikleriyle, dokusuyla deniziyle florası ve botaniği ile gerçekten birçok şansa sahip olan bu ilçenin konumunu öne sürerek ?Foça'ya bu yüzden yatırımcı gelmiyor!' diye hiçbir şekilde kusur bulamayız? yorumunda bulundu.

'YATIRIMCI TEŞVİK ALAMAYACAĞI YERE GELMEZ'

?Foça'nın coğrafyası turizm yatırımları için bu kadar elverişliyken niçin Foça Belediyesinin yıllardır defalarca kez ihaleye çıkardığı 4 yıldızlı otel projesi yatırımcılar ilgi göstermiyor?? sorusuna yanıt veren İşler, ?Burada en önemli etken ihale şartlarındaki mevcut maddelerdir.Çünkü Foça resmi olarak bir turizm alanı değildir. Turizm alanı olmadığından dolayı da burada yatırım yapan turizmci teşvik alamamaktadır. Yatırımcı teşvik alamayacağı bir yere yapmayı tercih etmez. Böyle bir yatırıma hiçbir sermaye cesaret edemez.Bu anlamda Foça'da turizmin gelişmesi için öncelikle bu bölgenin turizm alanı ilan edilmesi gerekir? dedi.

?Avrupa'da son 60 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığını göz önünde bulundurmalıyız.Böyle kritik bir dönemde yatırımcıyı çekebilmek gerçekten kolay değil. Bu nedenle de bir türlü sonuca varılamayan Foça Belediyesinin otel ihalesi cazip hale getirilmelidir? diyen İşler,şöyle konuştu: ?İhaleyi cazip hale getirebilmek için ihalenin içine yatırımcıyı çekecek birkaç madde koymak gerekir.Foça'nın turizm alanı olmadığı için burada teşvik alamayan yatırımcıya bazı kolaylıklar sağlanmalıdır.İhale maddeleri yatırımcının Foça'daki bu dezavantajını göz önünde bulundurup hazırlanmalıdır. Örnek vermek gerekirse ihale çıkarılan alanın kira bedeli emsallerine göre yüksektir.Kiranın belirleme yöntemi yanlıştır.İhalede 350 yatak şartı aranmaktadır. 350 yatak şartı yanlıştır.Çünkü bu bir proje ihalesi değildir. Bu boş bir alanın kiralama yöntemidir.Böyle bir kiralama yöntemi olduğundan dolayı orada 350, 400 yatak şartı koyamazsınız.Çünkü ortada bir proje yok. Proje olmadığı içinde otel odalarının kaç metrekare olacağını belirlemeden 350 yatağı nasıl belirleyebilirsiniz ki? Her şeyden önce oda konseptini belirleme konusunda yatırımcıyı özgür bırakmalıdır. Avrupa'da bir çok ülke 40 metrekareden küçük otel odalarına sıcak bakmazken Foça'ya gelen yatırımcı mevcut projeye 350 yatak sığdırmak için odalarını 10 metrekare yapmak zorunda kalırsa daha en başından buraya ölü bir yatırım yapmış olur?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber