Aksaray'ın tarihi evleri yeniden ayağa kalkıyor

Aksaray Belediyesi tarihi evleri restore ettirerek, turizme kazandırıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Konya Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler ile birlikte tarihi Aksaray evlerinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Belediye olarak tarihi yapıların geleceğe taşınması noktasında hassas olduklarını vurgulayan Belediye Başkanı Nevzat Palta, mülkiyeti belediyeye ait olan Aksaray evlerinin restorasyonunun devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: " Aksaray evlerinin ihalesini geçen yıl yapmıştık. Kış şartlarından dolayı çalışmalar bu yıla sarktı. Şuanda hızlı bir şekilde devam ediyor. Birinci kısımda incelememizi yaptık. Son aşamalara gelindi. İnşallah kısa bir süre içerisinde bitireceğiz. Bize verilen bilgiler ekim ayının sonunda biteceği yönünde. Bu evler tahminen 100 yıllık veya daha üzerinde yaşa sahip. Burada uzun yıllar milletvekilliği yapmış güzel insanlar oturmuş. Bittikten sonra da burayı Aksaray Belediyesi olarak güzel bir hizmet için kullanacağız." dedi.

Aksaray evlerinin en geç kasım ayı içinde tamamlanacağını düşündüğünü vurgulayan Başkan Palta, şu bilgileri verdi: "Azmimilli projemiz tamamlanacak nasip olursa. Zinciriye medresemiz tamamlandı. Kültür Müdürlüğü'nü buraya taşıdık. Ramazan ayında burada ciddi faaliyetler yaptık. Paşa Hamamı, tarihi köprülerde restorasyon çalışmaları sürüyor. Yine Kaymakam Evi dediğimiz kültür evimiz var. Bölgeyi topyekün ayağa kaldırmaya gayret gösteriyoruz."

Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler ise daha önce alınmış ilke kararları uyarınca buranın bir gençlik merkezi, eğitim merkezi olarak düşünüldüğünü belirterek şöyle konuştu: " Özellikle genç üniversitelilerin eğitimine katkıda bulunacak bir merkez tarzında düşünülüyordu. Ancak Başkanımın da belirttiği gibi burası bir kültür adasına döndüğü andan itibaren haliyle bu yapılarda da bazı işlev değişiklikleri yapmamız gerekiyor. Çünkü buradaki olacak olan hizmetlere bizim cevap vermemiz lazım. Aksi takdirde belirli bir kuralın veya belirli bir konulmuş olan katı kuralın çerçevesine girdiğimiz andan itibaren bir çözüme ulaşma şansımız olmayacak. İnşallah son rötuşlarda da Aksaray'ın günlük ihtiyacına cevap verebilecek net bir yapı tipini ortaya koymuş olacağız. 'Hayırlısıyla bir tamamlayalım yüz akımızla çıkalım' diye düşünüyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber