'Kat irtifakı tüzüğü uygulamalarında farklılık var'

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Ay, Bursa'da kat irtifakı uygulamalarında farklılık olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ay, Tapu ve Kadastro Bursa IV. Bölge Müdürü İzzettin Kocukoğlu'nu ziyaret etti. Tapu müdürlüklerinde kat irtifakı tesislerinde tüzük gereğince istenmesi gereken evrakların istenmediğine dikkat çeken Ay, Bursa genelinde vaziyet planı ve bağımsız bölüm planlarının istenmediğini ve kat irtifakı kurulması işleminin mimari proje ve yönetim planı ile yapıldığını hatırlattı.

Ufuk Ay, şunları kaydetti: "Kat irtifakı kurulan taşınmazların yüzde 40 oranında çeşitli sebeplerle kat mülkiyetine geçmiyor. Kat irtifakı tesisi sırasında tapu müdürlüklerince harita ve kadastro mühendisince tanzim edilmiş vaziyet ve bağımsız bölüm planlarının istenmesinin ülke genelinde sık sık rastlanan mimari projedeki blok numarası ya da bağımsız bölüm numarası ile fiili zemindeki numaralarının farklı olması hatalarını azaltacaktır."

Kat irtifakı kurulduktan sonra çeşitli nedenlerden dolayı kat mülkiyetine geçiş yapılmayan taşınmazlardan ötürü serbest çalışan meslektaşlarının gelir kaybına uğradığını savunan Ay, şöyle devam etti: "Devletimiz bu konudan önemli bir harç ve vergi kaybetmekte olup serbest harita ve kadastro mühendislik müşavirlik hizmetlerini yapan üyelerimizin de iş ve gelir kaybı olmaktadır. Ayrıca kanunla Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Derneği (LİHKAB)'ne verilmiş olan cins değişikliği işlemlerinden kat irtifakı kurulmuş taşınmazların cins değişikliği işlemlerinin halen kadastro müdürlüklerince yapılıyor olmasının da LİHKAB'ların önemli iş kayıplarına uğramasına neden olmaktadır."

Tapu ve Kadastro Bursa IV. Bölge Müdürü İzzettin Kocukoğlu sorunların çözümü için gerekli incelemeleri yapacaklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber