İzmir'de uzmanlar yeni eğitim sistemini değerlendirdi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, tartışılan 'yeni eğitim sistemini değerlendirme' toplantısında konunun uzmanlarını ve eğitimcileri bir araya getirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni eğitim sisteminin artıları ve eksilerinin konuşulduğu toplantı İZTO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Oktay, eğitim sisteminin tarihini incelediğinde yeni eğitim sisteminde eskiye dönüşün yaşandığını dile getirdi. Eğitime Osmanlı döneminde uygulanmış bir sistemin getirildiğini belirten Oktay, 10 yıllık hızlı kalkınmanın en büyük yollarından birinin eğitim sistemi olduğunu aktardı. Oktay, yeni sistemle oluşabilecek dönüşümleri şöyle anlattı:

"Bu sistemde ilkokul, ortaokul, lise var. Bu sefer süreler de değişiklik gösteriyor. 12 yıllık zorunlu eğitimin çıkarılması çok önemli bir yaklaşım. Buna keşke okul öncesini de ekleseydik ya da lise son sınıf dışarıda bıraksaydık. İlköğretim tek başına zorunlu eğitim olmaktan çıkacak. Kanunda bir madde konmuş. Lisenin zorunlu olması 1 yıl ertelenebilir. Zaten liseye çocuğunu yollayan insanlar bitirmesini isteyecekler. Kesintili bir şekilde devam edilmesini istemeyecekler. Asıl sıkıntı ise okul yaşının da aşağıya çekilmiş olması. 77 aydan 66 aya indirilmesi anayasada uyumsuzluk oluşturuyor. Sanırım onunla ilgili de bir değişiklik yapılacak. İlkokullarımız bizim uzun zamandır, 83'ten bu yana 6 yaş çocuklarını alacak şekilde ayarlandı. Şimdi 5 aylık çocukları okula alınca sıkıntı yaşanacak" dedi.

Dünyada da okula başlama yaşının 5 yaşa indirilmesinin sebebini televizyon, bilgisayar gibi birçok uyarana bağlayan Oktay, sorunun eski öğretmenlerin 5 yaşındaki çocukları tanımamaları olduğunu söyledi. Oktay, 4+4+4 sisteminde yer alan Kur'an-ı Kerim'in öğretilmesi ve Hz. Muhammed'in hayatının anlatılmasının Osmanlı döneminde de denendiğinin altını çizerek, "Zaten din kültür ahlak bilgi dersinde Hz. Muhammed'in hayatı anlatılıyordu. Fakat daha fazla anlatılsın diye ayrı bir seçmeli dersleri de görüyoruz. Seçmeli ders sözü iyi geliyor insana, fakat kurumların mevcut yapılarından kaynaklanan bazı durumlar buna izin vermiyor. Eğitim kadromuz seçmeli dersleri açmasına izin vermiyor. Çok seçmeli ders açılıp, branş öğretmenlerinin bu derslere girmesi sınıf öğretmenlerini açıkta bırakacak" diye konuştu.

5 yaşındaki çocukların tuvalet sorunu yaşacaklarını da belirten Oktay, şunları söyledi:

"5 yaşındaki çocukların tuvaletleri ile ilgilenecek öğretmenler dışında görevlilerin olması lazım. Çocuklar kendi başlarına bunları başaramayacaklar. Birbirleriyle dalga geçme konusunda da oldukça uygun bir dönem. Sınıfların içinde tuvalet olmalı. Çocukların koridora gidecek enerjisi olmayabilir. Çocuğun ihtiyaçları bu şekilde giderilebilir."

"EĞİTİM SİSTEMİ SİYASETE ALET EDİLMEMELİ"

Eğitimin önemli olduğunu ve siyasi çekişmelere alet olmaması gerektiğini söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, eğitimin gönül verdiği bir konu olduğunu, bu konuda birçok okul yaptırma çalışmaları yaptığını belirtti. Demirtaş, tartışmaya sebep olan yeni eğitim sisteminin olumlu yanlarının çoğunlukta olduğunu vurgulayarak, "Ben 6 yaşında okula gittim. Gittiğim zaman arkalarda oturduğum zaman masanın üstüne oturmuştum. Tahtayı göremiyordum. Fakat eğitime erken başlamanın büyük önemi var. İzmir Fuarı açık, yurt dışından gelenlerle Türkiye'nin durumunu konuştuğumda artık okuldaki her çocuğa bilgisayar verilecek, yabancı dil birinci sınıftan gösterilmeye başlayacak gibi durumları anlatıyorum. Eğitim benim de gönül verdiğim bir konu" dedi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İsa Aykanat, 4+4+4 sistemine hiçbir zaman karşı çıkmadıklarını vurgulayarak, alanında uzman olmayan insanların sistemde söz sahibi olmasına karşı çıktı. Aykanat, "2012-2013 yılına kaosla giriyoruz. Sistemin oturması için bir 10 yıl geçecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber