Ayanoğlu: 7 bin yıllık tarihi şehrin altyapısını yeniden düzenliyoruz

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, 7 bin yıllık tarihi şehrin altyapısını yeniden düzenlediklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayanoğlu, bunun için yaklaşık 40 milyon TL'lik bir proje hazırladıklarını ifade etti.

Mardin'de yapılan altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Ayanoğlu, şehrin 50 yıllık su şebekesini yenilediklerini belirtti. Ayanoğlu, "Vatandaşlarımız paslı borulardan su içti. Bunları tamamen değiştirdik. Şehrin elektrik kablolarını yer altına indirdik. Şu anda birinci cadde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışması bittiği zaman birinci cadde üzerindeki bütün iş yerlerinin kapıları tek tip olacak. Mardin'i, Venedik ve Kudüs gibi turizm kenti haline getireceğiz.? diye konuştu.

"40 milyon TL'yi altyapıya harcıyoruz"

Yapılan kazı çalışmalarının uzaması nedeniyle halkın tepkisini de normal olarak karşıladığını belirten Başkan Ayanoğlu, kim gelirse gelsin bu çalışmaları yapmak zorunda olduğunu kaydetti. Ayanoğlu, şöyle dedi:

"Çünkü 7 bin yıllık bir şehrin altyapısını değiştiriyorsunuz. Mardin, kale yamacına kurulmuş bir şehirdir. Düz bir alanda değildir. İster istemez kazı çalışması zaman alıyor. Yaklaşık 15 mahalle olmak üzere, birinci cadde ve ikinci caddede şehrin altyapısı tamamen kazıldı. Belki müteahhit tarafından kaynaklanan bazı sorunlar yaşanıyor. Bizi ihale şartları zorluyor. 40 trilyon değerinde bir proje ve Mardin'in 50 yıllık altyapı sorununu çözüyoruz. Şu anda elimizi taşın altına koyduk. Buna mecburduk. Eğer alt yapıyı yenilemeseydik şehrin altyapısı çökerdi. Eleştirilere göğüs gererek hizmet etmeye çalışıyoruz. Haklı da olsa haksız da olsa biz yine de bunları yapmak zorundayız. Vatandaşlarımızın bu konuda bize biraz daha sabır göstermelerini bekliyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar bütün bunları tamamlayacağız.?

Mardin'de farklı din ve dillerin temsilcilerinin asırlardır bir arada yaşıdığına dikkat çeken Ayanoğlu, şöyle devam etti: "Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde olan Mardin`in tarihî varlıklarını korumak için önemli projeleri hayata geçirdik. Tarihî kentin her mahallesini ayrı bir yıkım ve onarım hamlesi ile ele aldık. 560 binanın yıkımı devam etmektedir. 700'ün üstündeki binayı, fizikî görüntüyü bozduğu gerekçesi ile de bakım ve onarımdan geçireceğiz. Kentsel Rehabilitasyon Projesi kapsamında bu tespit edilen 3 binin üzerinde beton ev 3 yıl içinde tamamen yıkılacak. Kiliseden medreseye, camiden tarihi evlere kadar hiçbir din dil ayrımı yapmadan tarihi evleri mabetleri valilik işbirliği ile restore ediyoruz. 7 bin yıldır bu kentte yaşayan insanlar hiç bir zaman kendi aralarında sorun yaşamadılar. Bundan sonra da yaşamayacaklar. Hoşgörüyü buradan bütün dünyaya yansıtıyoruz. Mardin'i Venedik, Kudüs, Kurtuba, Toledo gibi dünyanın önemli turizm şehirleri arasına yerleştireceğiz. Mardin`in UNESCO`ya girme şansını daha da arttırıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber