Babacan: İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasında vize kalkmalı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi 57 ülke arasında vize uygulamasının kaldırılarak, ticari ilişkilerin daha da artırılması gerektiğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Babacan, ?İslam coğrafyası için bir hayalimiz var. Bu ülkeler arasında ürünler ve insanlar serbestçe hareket etsin. Sermaye aksın. Enerji serbestçe hareket etsin. Sınırlarlar yavaş yavaş anlamını yitirsin. Arnavutluk'tan yola çıkan bir kişi Suudi Arabistan'a Bahreyn'e kadar fazla sınır kontrollerine takılmadan geçsin. Kuveyt'ten yola çıkan bir insan Fas'a kadar yolculuğunu rahatça yapsın. Ülkeden ülkeye geçişler kolaylaşsın. Ticaret artsın.? dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SESRİC)'nin açılışına katıldı. Açılışa Suudi Arabistan Prensi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz, Katar Hükümeti Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Enstitü Direktörü Hasan Bin Al Muhannadi, Kuveyt Hükümeti Meclis Başkanı Danışmanı Abdullah Matuk el Matuk da katıldı.

Toplantıda konuşan Babacan, SESRİC'in İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bir yan kuruluşu olduğunu belirtti. Babacan, ?SESRİC, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülkede bir istatistik standardı sağlamak ve bunların periyodik bir şekilde yayınlanması konusunda çalışmalar yapacak. Aynı zamanda ekonomik ve sosyal projeler yürütecek.? diye konuştu.

Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 28'sini İİT üyesi 57 ülke ile yaptığını kaydeden Babacan, ?Türkiye'nin ekonomik yapısı oldukça geniş bir tabana yayılıyor. Çeşitli sektörlerde ülkemiz ilerleme sağlıyor. Özellikle dönüşüm yaşayan ülkelerde yoğun çabalarımız var. Teknik işbirliği ve Türkiye'nin özellikle son 10 yılda yaşadığı tecrübeleri o ülkelerde paylaşma çabamız var.? şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin SESRİC binasının kurulmasına maddi destek sağladığını belirten Babacan, ?Türkiye olarak biz de bu tesisin arsa temini sağladık. 5 ülkenin maddi katkısı var ama 57 ülkenin de gönül katkısı var. Bu tesis bir sembol ama beklentilerin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Amaç ekonomik ve sosyal alanlarda her bir üye ülkenin çok daha iyi bir yere ulaşması.? ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Prens Abdulaziz bin Abdullah, Hasan Bin Al Muhannadi ve El Matuk'a birer plaket vererek, merkezin açılış kurdelesini birlikte kesti. Törenin sonunda heyet binada incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber