İlkokula yeni başlayan çocuklara ücretsiz olgunluk testi

Yeni Yüzyıl Üniversitesi, yeni eğitim öğretim döneminde 66 aylık çocukların ?okul olgunluğu'na erişip erişmediklerini testle belirliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite, ücret talep etmediği testlerin ardından anne babalara çocukları ile ilgili gelişimsel bilgiler veriyor.

Okulların açılmasına ramak kala kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve eğitimi kademeli olarak 12 seneye çıkaran sistem tartışılıyor. Tartışmalar, okula başlama yaşında kümeleniyor. 66 aylık çocukların 1. sınıfa alınması velilerin kafasında soru işareti oluşturduğunu gören Yeni Yüzyıl Üniversitesi, örnek bir uygulamayı hayata geçiriyor. Üniversite, öğrencilerin olgunluk durumunu ölçüp değerlendirmeye tabi tutuyor.

Bu çerçevede Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, öğretim elemanları ile bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan Oğuz Özyaral, ilkokula başlamanın, çocuğun hayatında attığı önemli ve kocaman adımlardan biri olduğunu belirtti. Özyaral, okulların çocukların belirlenen kurallara uyum, göstermeye başladıkları ilk yer olduğunu vurguladı.

Özyaral, çocuğun okula başlamasında ?okul olgunluğu? kavramının önemine değinerek, ?Okul olgunluğu, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal alanlarda yeterli gelişim göstermesi, okula gitmeye ve öğrenmeye hazır olmasıdır. Çocuk; hareketlerinin dengeli olması, koşması, kendini tehlikelerden koruması ile büyük motor gelişimini, kalem tutma becerisi, makas tutması, el manipülasyonu ile ince motor gelişimini tamamlamış olmalıdır.? dedi.

Doçent Özyaral, okula başlayacak olan çocuğun, zihinsel gelişim olarak algılaması, dikkati, ses-harf algısı, kavram becerisi ile; duygusal gelişim olarak bağımsız olabilmeyi, hakkını savunabilmeyi, aile öğelerinden özellikle de anneden ayrılabilmeyi; sosyal gelişim olarak da sıraya girmeyi, kurallara uymayı, paylaşmayı yapabiliyor olması gerektiğine işaret etti.

Özyaral, ?Bütün bu ?gelişimsel yüzleri? çocuğun yaşının gelişim özelliklerini gösterir ve O'nun okul olgunluğuna ulaşmış olduğunu belirler.? ifadesini kullandı.

?Okul olgunluğu?nun göreceli bir kavram olduğunu belirten Özyaral, kavramın yaşıt çocuklarda dahi değişkenlik gösterebileceğini vurguladı. Çocuklar arasında bireysel farklılıklar her zaman görülebileceğini dile getirdi.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, yeni eğitim öğretim döneminde okula başlayacak 66 aylık çocukların ?okul olgunluğu'na erişip erişmediklerine ilişkin gelişim testini üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu uzmanları tarafından ücretsiz yaptıklarını bildirdi. Bu testin sonunda anne babalara bir rapor değil, çocukları ile ilgili gelişimsel bilgiler sunuluyor.

Özyaral, eğitimin öğrenci, eğitimci, okul, ebeveyn bileşeninden oluşan bir bütün olduğunu; bu bileşenlerden birisinde aksaklık olduğunda diğerleri de bozulabileceğini belirtirken; ?66 aylık çocukların erken yaşta, kendi yaşıtlarından oluşan bir grubun içinde, yaşlarına uygun müfredat programı ile bu yaş grubuna uygun eğitim verebilecek eğitimciler ile birlikte olmaları ve eğitim almaları çok önemlidir.? yorumunda bulundu.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral'ın başkanlığında gerçekleşen değerlendirme toplantısına Prof.Dr. Yıldız Tümerdem, Öğr. Gör. Dr. Filiz Albayrak, Öğr. Gör. Pedagog Funda Ayra ve Öğr. Gör. Psikolog Mukadder Karakaya katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber