Türkiye'nin ilk kadın müzesi İzmir'de açılacak

İzmir'i butik müze kültürüyle tanıştıran ve müzeler aracılığıyla önemli konulara dikkat çeken Konak Belediyesi, dünyanın 51'inci; Türkiye'nin ise ilk kadın müzesi için çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2012 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güçlü bir materyal birikimi olan müzenin binasında Konak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, kadınlar için çalışıyor. Basmane semti Akıncılar Mahallesi'ndeki binanın ayakta durmasını sağlayan ahşap çatkıların onarımı yapılırken, çürümüş olanlar da değiştiriliyor. Emprenye havuzunda bekletilerek çürümeye ve kurtlanmaya karşı her türlü önlemin alındığı ahşap çatkılar, tarihi binanın sağlam bir yapıya dönüşmesini sağlıyor. Kadın müzesi olarak kullanılacak tarihi binanın en önemli özelliği kendisini diğer yapılardan ayıran gül motifleriyle bezeli tavan süslemeleri gösteriliyor. Kadınların inceliği ve zerafetini taşıyan süslemeler tek tek temizleniyor boyanıyor. Bodrum kat üzerine iki kattan oluşan bina ve müştemilatı en ufak ayrıntılar bile atlanmadan, orijinal özellikleri korunarak restore ediliyor.

Türk kadınının mücadelesini, emeğini tarihsel örnekleriyle ortaya koyacak olan Kadın Müzesi'nin Basmane'nin çehresini değiştireceğini belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, müzedeki çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

Kadınlara vefa borcunu ödemek ve bugün karşı karşıya oldukları sorunlara dikkat çekmek istediklerini belirten Başkan Tartan, şöyle konuştu: "Türk kadını tarihin her döneminde emeğiyle, cesaretiyle, yetenekleriyle, sevgisiyle fark yaratmıştır. Ne yazık ki son günlerde kadınlarımızı şiddet kelimesiyle, cinayetlerle, çocuk gelinlerle, en doğal insan haklarından mahrum edilmesiyle anıyoruz. Kadınların karşı karşıya olduğu bu sorunlara dikkat çekmek istedik. Türkiye'nin ilk kadın müzesini hayata geçiriyoruz. Müze, Türk kadınının haklar mücadelesini, kadın önderlerin çalışmalarını, kent ve kırsalda kadınların yaşam mücadelelerini ve tarihte iz bırakan kadın kahramanların yaşam öykülerini ortaya koyan obje ve görsel malzemelerle oluşturulacak. İzmir'de kadının adı olacak. İzmir'den Türkiye'ye bu müzeyle önemli bir mesaj veriyoruz. Kadının kendi gücünü anlaması, değerli olduğunu benimsemesi, özgüvenine kavuşması gerekiyor. Bu müzeye gelen kadınlar ne kadar önemli olduklarını, neleri başardıklarını görecekler. Biz bir kıvılcım yakıyoruz, meşaleyi kadınlarımız taşıyacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber