Mardin Tabipler Odası Başkanı'ndan sıtma açıklaması

Mardin Tabipler Odası Başkanı Dr. Kamuran Yıldırım, Savur ilçesi ve Beşkavak köyünde sıtma belirtilerinin bir ay önce görüldüğünü ancak gerekli tedbirin alınmaması sonucu hastalıkta artış yaşandığını öne sürerek, "Mardin'de açıkta akan lağım suları tehlike saçıyor" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tabipler Odası Başkanı Dr. Kamuran Yıldırım, Savur ilçesinde ve Beşkavak köyündeki sıtma vakalarının bir ay önce bilindiğini ancak yeterli tedbir alınmadığı için sıtma vakasında artış yaşandığını ileri sürdü. Yıldırım, "Bunun yükselme ihtimali de var. Sonuçta bu hastalık sivrisinekten bulaşıyor. Bir aya yakındır bu köyde sıtma vakalarının olduğunu biliyoruz. Bunun da yayılmış olduğunu tahmin ediyoruz. İnşallah orayla sınırlı kalır. Ciddi bir hastalığa dönüşmez. Bir aydır görülen bu vakalar çok ciddiye alınmadığı için ve sivrisineklerle ilaçlı mücadele edilmediği için yüzlere varan vaka ortaya çıkmıştır. Ama bunun önüne geçme imkanı vardı. Ama şuanda muhtemelen umuyoruz ki bu vakalar artmaz" diye konuştu.

"TURİSTİK KENTTE LAĞIM SULARI AÇIKTA AKIYOR"

Lağım sularının da arıtılmadan üç koldan farklı bölgelere aktığını kaydeden Yıldırım, "Mardin'in hemen yanı başında olan ve kent merkezinden açıkta akan lağım suları bin nüfuslu Eryeri köyünden geçmektedir. Başta Eryeri köyü olmak üzere ve Kızıltepe'nin Zergan Deresi kenarında bulunan konutlarda yaşayan vatandaşlar, sıtma ve bulaşıcı mikropların riski altındadır. Burada yaşanacak bir bulaşıcı hastalığın tekrar Mardin'e çıkma riski o kadar yüksek ki, böyle turistik bir şehrin bir arıtma tesisinin henüz bitirilmemesi çok acı verici bir durum" dedi.

Mardin'de 5 yıldan bu yana bu kadar yüksek rakamlarda sıtma vakasına rastlanmadığını dile getiren Yıldırım, açıkta akan lağım sularının sivrisinek üreme alanları olduğunu söyledi. Yıldırım şöyle konuştu:

"Açıkta akan lağım suları kent merkezinden akıtılıyor. Bu lağım suları birincisi Yenişehir'den Zinar Bağları dediğimiz bölgeye, ikincisi Yenişehir'den İstasyon'a, son olarak da tarihi kentten Eryeri köyüne akıtılıyor. Bu lağım sularının kokusu net olarak Yenişehir semtinden duyulmaktadır. Böyle bir durumda ve böyle yerler sivrisineklerin üreme alanlarıdır. Bugün sıtma her ne kadar Beşkavak köyünde görüldüyse de, dışarıdan geldi diyorsak da hızla yayılması ve halkın sağlığını tehdit etme riski vardır. Bu tür lağım dereleri sadece sıtma değil, diğer bütün bulaşıcı hastalıklara zemin oluşturuyor."

Yıldırım, "Bunlar yetmezmiş gibi Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nin lağım ve kirli mutfak suları Eryeri köyüne akıtılıyor. Mardin Cezaevi'nde son nakil işlemleri ile 700 hükümlü ve tutuklunun kullandığı tuvaletlerden akan açık lağım suları da Eryeri köyüne akıtılmaktadır. Bu lağım suları aynı zamanda burada sulu tarımda kullanılmaktadır" dedi.

Bu arada vatandaşlar, Eryeri köyünde kanalizasyon atıklarının da karıştığı 5,5 kilometre uzunluğundaki kanalda çocukların oynamaya, hayvanların su içmeye devam ettiğini belirttiler. Eryeri köyünde oturan 20 yaşındaki Ercan Acar, "Mardin'in kanalizasyon suyunun akıtıldığı yere çocuklar için oyun parkı yapılmış. Çocuk parkına gelen çocuklar açıkta akan lağım sularının yanı başında oyun oynuyorlar. Çocuklar burada oynarken pis koku teneffüs ediyorlar. Bu koku da bazı hastalıkların meydana gelmesine neden oluyor. Geçen yıl biz de sıtma hastalığına yakalandık. İğnelerle tedavi edilerek iyileştik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber