Altındaki yükseliş Side'de kuyumculuğu bitirme noktasına getirdi

Altındaki yükseliş turizm beldesi Antalya Side'de kuyumculuğu bitirme noktasına getirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizm beldesinde 7 yıl içinde kuyumcu sayısı 60'dan 13'e düştü. Kuyumcular, turizme yönelik hizmet verdiklerini, hurda alım yapmadıkları için altın fiyatlarının son bir ay içinde yeniden yükselmeye başlamasıyla işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

Side Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Ergen, altının gramının 100 lirayı aşması sonrası turizm beldesinde işlerin durma noktasına geldiğini ifade etti. Altın fiyatlarındaki artış ve kuyumcu esnafının sıkıntılarıyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Ergen, son 7 yıl içinde altın fiyatlarındaki artışın Side'de kuyumculuğu yüzde 78 oranında kan kaybettirdiğini kaydetti. Side'deki kuyumcu esnafın yüzde 100'e yakınının altın satışlarını turistlere yönelik yaptığını hatırlatan Ergen, yerli müşteriye satış çok az olduğu için hurda altın alımı yapmadıklarını ifade etti.

Ergen, altındaki yükselişin turistlere altın satışlarını durma noktasına getirdiğini ifade ederek, "Altın fiyatlarında ne zaman bir artış olsa piyasada hemen bir durgunluk oluyor. Side'de altına yönelik satışlar genelde tatil psikolojine yönelik yapılıyor. Altındaki artışın 2013 yılı başına kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Çünkü ABD'de 2 ay sonra seçim var. Yine Avrupa Birliği(AB)'nde ekonomisi bozulan Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin durumları var. Avrupa ülkelerindeki ekonomik daralma bölgemize tatile gelen turistlerin de harcama yapmasını kısıtlıyor. Altının yükselmesi kuyumcu esnafın aleyhine. Umudumuz 2013 yılında altının düşerek kendi normal seviyesine inmesi." diye konuştu.

Geçmiş yıllardaki başta Almanlar olmak üzere Avrupalı turistlere yaptıkları altın satışlarını özlediklerini belirten Ergen, bankaların altın satış işine girmesinin işlerinin daha da kötüye gitmesine neden olacağını vurguladı. Bankaların altın satımı ile ilgili Bankacılık Denetleme Kurumu(BDK)'nu göreve çağırdıklarını anlatan Ergen, bankaların altın alımına devam etmesi halinde kendi bindikleri dalı keserek iç piyasadaki ekonomik canlılığın oluşmasını öldüreceğini söyledi. Ergen, "Herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Kuyumcu kuyumculuğunu yapsın, bankacı bankacılığını yapsın. Kuyumcular, döviz alım satış işi yapsa bir düşünün ne olur? Ülkemizde artık herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz." dedi.

Harem Kuyumculuk sahibi Nazım Erol da altın fiyatlarındaki artışın ve gramın 100 lirayı geçmesinin işleri durma noktasına getirdiğini belirtti. Genelde vitrine bakan turistlerin alıcı değil, bakıcı turistler olduğunu kaydeden Erol, altın fiyatlarının kısa sürede düşerek normal seviyesine düşmesini istediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber