Sonbahar hasta etmesin

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlığı etkileyen önemli faktörlerden birinin sıcak-soğuk farklılığı olduğunu belirten uzmanlar, mevsimsel geçişlerin bazı hastalıkları alevlendirdiğini söylüyor.

Yazdan sonbahara geçiş yaptığımız şu günlerde hava durumundaki dalgalanmanın sağlık açısından risk yaratabileceğini belirten Medipol Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hale Handan Sarıkaya, sıcak soğuk farklılıklarına dikkat çekti.

?Mevsimsel geçişlerde yaşanan hava değişimleri kimi hastalıkları alevlendirir, kimisini belirgin olarak rahatlatabilir? tespitinde bulunan Uzm. Dr. Hale Handan Sarıkaya, sonbaharda en sık karşılaşılan hastalıkların grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre gibi solunum yolları hastalıkları olduğunu belirtti. Yaşlı ve çocuklara daha fazla özen göstermek gerektiğinin altını çizen Sarıkaya, hastalıklardan korunmak için alınması gereken tedbirler hakkında şunları söyledi:

?Solunum yolu hastalıkları sıklıkla burun akıntısı, öksürük, aksırık, boğaz ağrısı, halsizlik, bazen de ateşle görülür. Öksürük, aksırıkla havaya saçılan damlacıklar yoluyla çok hızlı bulaşır ve vücut direnci düşük kişilerde basit bir soğuk algınlığı bile bronşit ve zatürreye ilerleyen bir seyir izleyebilir; aynı zamanda ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabilir. Bu durum en çok yaşlı ve çocukları etkilediğinden risk grubundaki kişilerin daha dikkatli olmaları, özellikle bu dönemlerde kapalı, klimalı, havalanması iyi olmayan yerlerden kaçınmaları, düzenli uyku ve beslenmelerine dikkat etmeleri, bol su içmeleri, sigaradan kaçınmaları önerilir.?

Soğuk algınlığının nedenin çoğunlukla virüsler olduğunu belirten Sarıkaya, bu durumda antibiyotik tedavisine gerek olmadan 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşme sağlandığını; klinik şikayetlerde kötüleşme durumunda ise mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. Sarıkaya beslenme ile ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı:

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN NELER YENMELİ?

? Özellikle A, C, E vitaminleri ile beta karoten, selenyum ve çinkodan zengin brokoli, karnabahar, lahana, biber, enginar, ıspanak, havuç, maydanoz, tere, sarımsak; meyvelerden ise portakal, mandalina, kivi, elma, limon bol miktarda tüketilmelidir.

? Özellikle E vitamini yönünden zengin olan zeytinyağı, fındık, soya, ceviz, fıstık, badem kalp hastalığı riskini azaltmasının yanında birçok kanser türüne karşı da koruyucudur. Kırmızı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki beta karoten bağışıklık sistemini belirgin şekilde destekler.

? Güçlü bağışıklığın bir diğer parçası probiyotikler. Probiyotikler bağırsak yararlı bakterilerini arttırarak hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar.

? Diyetinize mutlaka eklemeniz gereken besinlerden keten tohumu, soya fasulyesi, sarımsak, omega 3 yağ asitlerini (en çok somonda bulunur) de unutmayalım.

? Kırmızı et, yumurta, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez her gün tüketilmelidir.

? Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin kullanımını da azaltmakta kesinlikle fayda vardır.

? Son olarak ekinezya ve beta glukanın hem tedavide hem bağışıklık destekleyici olarak kullanıldığını hatırlatalım, ancak bunların hekim kontrolünde kullanılması gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber