Tiryakiler yandı: Sigaraya yeni yılda %20 zam geliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Eylül 2012 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hükümetin sigara için yaptığı ÖTV düzenlemesi 1 Ocak 2013'te geçerli olacak. Buna göre tütündeki ÖTV yüzde 69'a çıkarılacak. Ekonomi yetkilileri vergi artışıyla birlikte sigaranın yüzde 20 artacağını söylüyor. Hükümet aksi yönde bir karar almadıkça tiryaki yeni yılda sigaraya yüzde 20 fazla para ödeyecek

Hükümetin tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yıl sonuna kadar yeni bir düzenleme yapmaması durumunda, bu kalemdeki ÖTV oranı yaklaşık bir yıl önce alınan ancak yürürlüğü 31 Aralık 2012'ye kadar ertelenen karar uyarınca 1 Ocak'tan itibaren 'dört puan' artışla yüzde 69 olarak uygulanacak. ÖTV oranının yüzde 69'a çıkarılması sigara fiyatlarında yüzde 20'nin üzerinde bir zamma yol açacak. Maliye Bakanlığı, 13 Ekim 2011'de yayımlanan bir kararname ile sigara ve tütün ürünlerinde ÖTV'yi yüzde 63'ten yüzde 69'a çıkarmış ancak gelen tepkiler üzerine sigaradaki ÖTV oranını 31 Aralık 2012'ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 65'e düşürmüştü. Reuters'a konuşan yetkilileri herhangi bir yeni düzenleme yapılmaması durumunda yeni yıl itibariyle sigara ve tütün ürünlerindeki ÖTV'nin otomatik olarak yüzde 65'ten yüzde 69'a çıkacağını kaydettiler. Bir yetkili, 'Ekonomi yönetiminin 2013-2015 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program çalışması devam ediyor. Henüz verilmiş bir karar yok' dedi.

ŞİMŞEK, 'ÖNLEM' MESAJI VERMİŞTİ

ANAYASA gereği 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinin 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması gerekiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta yaptığı açıklamada, bütçe açığının yıl sonunda GSYH'nın yüzde 1.5'i olan hedefin üzerinde kalacağını ve bu konuda 'düzeltici önlemler' üzerinde çalıştıklarını belirterek, özellikle cari açık nedeniyle mali disiplinin sürmesi için çabaladıklarını söylemişti.

Vergilendirmede yeni bir sisteme geçilmişti

Yatırım ve tasarrufların artırılmasını amaçlayan yasada yapılan değişiklikle 1 Ocak 2013'ten geçerli olacak şekilde sigara ve alkollü içeceklerin vergilendirilmesinde yeni bir sisteme geçilecek. Buna göre, maktu vergi tutarlarının vergileme ölçüsü, 20 adet sigaradan veya 50 gram tütünden oluşan birim ambalaj itibarıyla belirlenecek. Düzenlemenin TBMM'de görüşülmesi sırasında muhalefet partileri bu uygulamayla sigaraya yüzde 15'e kadar zam yapılmasının yolunun açılacağını iddia ederken, hükümet ise bu yönde bir kararın olmadığını söylemişti.

Bütçe için şart

ANALİSTLER, bütçede alınacak önlemler kapsamında sigarada vergi artışına kesin gözüyle bakıyorlar. Bir başka ekonomi yetkilisi de, büyük ihtimalle sigara ve tütün ürünlerinde vergi düzenlemesi yapılacağını belirterek, 'Bu da sigara ve tütün ürünlerine zammı beraberinde getirecek' dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber