Hakkari Devlet Hastanesi'nde hemodiyaliz merkezi açıldı

Hakkari Devlet Hastanesi'nde diyaliz hastalarına daha iyi tedavi uygulamak için hemodiyaliz merkezi açıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari Devlet Hastanesi'nde görev yapan Nefroloji Uzman Dr. İlhan Kurultak ve Uzman Dr. Aysun Toraman hemodiyaliz merkezin haftanın 3 günü iki seans şeklinde günün 4 saati tedavi uygulandığını söyledi. Doktorlar, diyaliz hastalarının ambulans veya servis araçlarıyla evlerinden alınıp merkeze getirildiğini, tedavi yapıldıktan sonra tekrar evlerine bırakıldığını belirtti.

Uzman Dr. İlhan Kurultak, "Bizim şu anda Hakkari merkez ve yakın köylerinde toplam 36 diyaliz hastamız var. Biz bu merkezi açmadan önce 26 kişi vardı. Ama bu merkezi açıldıktan sonra hasta sayımız arttı. Artmaya da devam ediyor. Merkezin açılmasıyla biz hastaları daha iyi takip ve tedavi edebiliriz. Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinden de hastamız var. Belli günlerde oralara gidip hastaları sürekli kontrol ediyoruz." dedi.

Bu tür hastaların en büyük sıkıntılarının ulaşım olduğunu vurgulayan Dr. Kurultak, sözlerine şöyle devam etti: "Biz de Hakkari Devlet Hastanesi olarak bu merkezin bünyesinde hem servis aracı hem de ambulansı sürekli bulunduruyoruz. Hakkari merkezindeki hastaları servisle, köylerdekileri ise ambulansla getirip götürüyoruz. Bu ulaşımı hastalardan hiçbir para almadan, tamamen hastanenin imkanlarıyla karşılıyoruz. Haftanın 3 gününde gelen hastalara günlük 4 saat tedavi uyguluyoruz.?

Uzman Dr. Aysun Toraman da merkezde hakkında bilgiler verdi: "Merkezimizde toplam 13 tane diyaliz makinesi var. Bunların sayısının çok olması hastaları daha yakından takip etmemize imkan sağlıyor. Tedavi süresinde eğer uygun böbrek bulunursa hastalarımızın tercihine göre nakil veya sevk ediyoruz. Bu konuda biz bütün işlemleri en kısa sürede yapıyoruz."

Tedavi gören hastalar ise daha önce böyle bir merkez olmadığı için çok zorlandıklarını anlatarak, "Başka illere gitmekten bıkmıştık. Bu merkezin açılmasıyla birlikte haftanın belli günlerinde bizi hiçbir para almadan servis veya ambulansla getirip götürüyorlar. Tek sıkıntımız nakil için uygun böbrek bulmaktır. Eğer bu konuda gerekli yerlere bildirilirse daha iyi olur. Böbrek bağışlamak isteyen insanlara daha kolay bir şekilde ulaşırız." diye konuştular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber