Çiçek: Oyuna gelmeyin, dikkatli olun!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2005 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiçek, "Vatandaşı tahrik edip saygısızca davranmışlardır. Olayları tehlikeli mecraya sürükleyerek, tehlikeli oyun oynanmaktadır. Vatandaşlarımız şer odaklarının oyununa gelmemeli, dikkatli davranmalılar" dedi.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'nin, terörle mücadelede kararlı olduğunu belirterek, "Bu iş için gereken düzenleme neyse, yapılması gereken iş, atılması gereken adım neyse bunu sonuna kadar atacaktır, atmaktadır. Bunda da en ufak zafiyet söz konusu değildir" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun ardından, toplantıda ele alınan konulara ilişkin bilgi verdi. Asayiş ile ilgili konuları da değerlendirdiklerini belirten Çiçek, "Vatandaşı tahrik edip saygısızca davranmışlardır. Olayları tehlikeli mecraya sürükleyerek, tehlikeli oyun oynanmaktadır. Vatandaşlarımız şer odaklarının oyununa gelmemeli, dikkatli davranmalılar" dedi. Bu olayları anlayışla karşılamanın mümkün olmadığını kaydeden Çiçek, hiçbir terör örgütünün hükümetleri tarafından himaye göremeyeceğini vurguladı.

"Şundan herkesin emin olması gerekir ki; Türkiye, terörle mücadelede kararlıdır" diyen Çiçek, "Bu iş için gereken düzenleme neyse, yapılması gereken iş, atılması gereken adım neyse bunu sonuna kadar atacaktır, atmaktadır. Bunda da en ufak zafiyet söz konusu değildir. Bu noktada kararlılığımız da devam ediyor" diye konuştu.
Terörle mücadelenin, sadece ceza hukuku düzenlemesinden ibaret olmadığına işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Yaptığımız düzenlemede toplumu aşırı bir beklentiye sokarak ya da aşırı bir gerginliğe sokarak... Yani öyle bir kanun çıkaralım ki bu iş jilet gibi kesilsin, bu aşırı bir beklentidir, sonra, 'çıka çıka bu mu çıktı' şeklinde çıta yükseltiliyor. Bugüne kadar yazılanlardan bu biraz böyle oldu. Biz burada suç işlenmesi halinde, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki suçların işlenmiş olması halinde, bunlara verilecek cezalar ve bunların yargılanma usulleri, bir de terörün finansmanı gibi.. Zaten bir terörle mücadele yasasında olması gereken hususları düzenliyoruz. Bunların bir kısmı zaten Ceza Kanunu'nda da var. Bu kanuna, çok aşırı bir anlam yüklemek bence çok doğru olmaz. Yani her zaman olduğu, 'ben olsam bir kanun çıkarır, bu işi kökünden kaldırır atarım' gibi bir mantık genellikle bizim analizlerimizde vardır ama işin diğer boyutlarını da unutmamak gerekiyor. Terör olgusu söz konusu olduğunda, dış destek olmadan hiçbir terör örgütünün uzun süreli yaşaması söz konusu olmaz."
Tasarı üzerinde uzun süredir çalıştıklarını, bir taslak metin oluştuğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti:
"Biz Terörle Mücadele Yasası'nı hazırlarken, bir şeye dikkat etmeye çalıştık, suç işlendikten sonra suçun tabiri, suçun unsurları, soruşturma usulleri cezalandırılacak fiiller, bunların ağırlaştırıcı halleri, terörün finansmanı ve bununla ilgili düzenlemeler... Bir de önleyici tedbirler dediğimiz suç işlenmeden önce mümkün olduğu kadar suçun işlenmesini caydırıcı bir kısım tedbirlerin alınması da gerekiyor. Tartışılan konu esas itibariyle suç işlendikten sonraki kısımdan daha ziyade önleyici tedbirler...Bunların önemli bir kısmı bizim olağan hal yasamızda ya da olağanüstü hal valisinin yetkilerini düzenleyen kanun hükmünde kararnamede mevcuttur. Böyle bir düzenlemeye tekrar gerek var mıdır, yok mudur. Bu düzenleme yapılacaksa Terörle Mücadele Yasası içerisinde mi yapılmalı, yoksa geçmişte bir başka düzenlemede olduğu gibi önleyici tedbirleri, önleyici kolluk hizmetlerini düzenleyen, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda, jandarmada görev yetki ve sorumluluklarıyla ilgili yasada ya da sahil güvenlikle ilgili yasada mı düzenlenmesi lazım.'

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "3 Ekim'de müzakerelerin başlayacağı kanaatindeyiz" dedi.

Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Çiçek, AB ile ilgili gelişmeler üzerinde durduklarını belirtti ve İngiltere'de geçen hafta AB ile ilgili olarak gayri resmi dışişleri bakanları toplantısının yapıldığını anımsattı. Çiçek, Türkiye'nin, bu toplantıda önemli ölçüde gündem konusu oluşturduğunu söyledi.

Çiçek, 17 Aralık'a giden süreçte, siyasi kriterler olarak belirlenen ne varsa, bunların hepsini yerine getirdiklerini, bu ifadenin, sadece kendi tespitleri değil, AB makamlarının da dile getirdiği husus olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 17 Aralık sürecinde, üzerine düşen bütün yükümlülükleri yerine getirdiğini yineleyen Çiçek, şöyle konuştu:

"17 Aralık'a giderken, iki önemli husus vardı. Bunlardan biri, 6 yasanın çıkarılmasıydı. 6 yasa, ceza hukuku alanıyla ilgilidir. Bu ceza hukuku alanıyla ilgili, doğrudan ya da dolaylı 6 yasayı çıkarmadığı sürece, müzakerelerin başlamayacağı açıkça ifade edilmişti. Türkiye, bunu yerine getirmişti. İkincisi Gümrük Birliği ile ilgili ek protokol onaylanmıştır. Türkiye, ahde vefa göstererek, verdiği sözde durarak, bunların hepsini gerçekleştirmiştir. 3 Ekim müzakere tarihi söz konusu olduğunda, önümüzdeki meseleler bunlardır. Biz, 3 Ekim'de müzakerelerin başlayacağı, başlaması gerektiği kanaatindeyiz. AB'nin de verdiği bu sözün arkasında durması gerektiğini düşünüyoruz."

Öte yandan toplantıda, çiftçilere, kimyevi gübre desteği konusunda ödeme yapılmasına dair kararnamenin imzaya açıldığını söyledi.

Buna göre, sebze, meyve, süs bitkileri, çayır, mera ve orman ürünü yetiştirilen alanlar için dekar başına 1 YTL, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkilerinin yetiştirildiği alanlar için dekar başına 1,6 YTL, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkilerinin yetiştirildiği alanlar için dekar başına 3 YTL kimyevi gübre desteği sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber