Türkiye'de zengin-fakir arasındaki gelir farkı azalıyor

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 14 Eylül 2012 14:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2002-2010 arasında gelir farkı azaldı, ancak hala AB ortalamasının üzerinde...

"Türkiye'de en zengin ve en yoksul kesimler arasındaki gelir farkı giderek azalıyor." Bu tespit aralarında Türkiye'nin de bulunduğu aday ve potansiyel aday ülkere dair son yılların adeta resmini çeken bir kitapçık yayınlayan Avrupa Birliği İstatistik Kurumu'na ait...

İstatistik Kurumu Eurostat'a göre 2002-2010 yılları arasında Türkiye'de gelir farkı 11 kattan 8,5'e gerilese de bu rakam hala Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde.

Aday ve aday olması beklenen ülkeleri mercek altına alan raporda ekonomiden eğitime, enerjiden nüfus yapısına kadar birçok alanda istatistiki veriler karşılaştırılıyor.

Türkiye'de Büyük Değişim

Göze çarpan ilk madde ülkelerin gelir dağılımında yaşanan değişim... Nüfusun en düşük ve en yüksek gelirli yüzde 20'lik kesimini karşılaştıran bölümde Türkiye'de yaşanan değişime dikkat çekiliyor.

Kitapçıkta 2010 yılında kesimler arasındaki gelir farkının 8 buçuk kata kadar gerilediği ifade edilirken 2002 yılında bu farkın 11 kat olduğuna vurgu yapılıyor. Ancak bu rakam hala Avrupa Birliği ortalaması olan 5 katın üzerinde...

Türkiye Ekonomisi "Oldukça İstisnai"

Raporda ekonomi başlığında bir diğer övgü ise Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik büyümedeki yüksek performansına ait. 2009-2010 yılları arasında yüzde 2 olan Avrupa Birliği ortalamasının aksine yüzde 9 büyüyen Türkiye ekonomisi "oldukça istisnai" olarak nitelendiriliyor.

Doğurganlıkta ve Bebek Ölümlerinde Önde

Aday ülkeler arasında büyük nüfusuyla dikkat çeken Türkiye, doğurganlık oranıyla da İzlanda ile birlikte ön plana çıkıyor. Türkiye, rapora konu ülkeler arasında bebek ölüm oranlarında da tepede yer alıyor.

Ancak Avrupa Birliği İstatistik Kurumu, Türkiye'nin 2000 yılından itibaren bebek ölümlerine karşı başlattığı mücadelede sağladığı başarıya da değiniyor.

Her Bin Kişiye Düşen Araç Sayısında Büyük Artış

Raporda, Türkiye'de her bin kişiye düşen araç sayısının 10 yıllık dönemde yüzde 66 artış kaydettiği belirtiliyor. Aday ülkeler arasında 10 yıllık dönemde demiryolu ağını geliştiren tek ülkenin Türkiye olduğu da raporda...

İşgücüne Katılım Oranı

Kadın ve erkeklerin işgücüne katılım oranları arasındaki farkın Türkiye'de yüzde 40 ile hem Avrupa Birliği hem de aday ülkeler ortalamasının üzerinde olması da raporda göze çarpıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber