Tarihi kazıya destek veren işadamına plaket

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kültepe Kaniş Karum bölgesindeki kazı çalışmalarına sponsor olan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman'a teşekkür ederek plaket verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Şerif Yılmaz, Kültepe'deki kazı evinde düzenlenen törende, Kayseri'nin hayırseverliğiyle ünlü bir şehir olduğunu, herkesin yaptığı hayırlarla övündüğüne dikkat çekti. İşadamı Murat Dedeman'ın Kültepe Kaniş Karum bölgesindeki kazılarına sağladığı destekle bunların arasına yeni bir alanı daha katmış olduğunu belirten Vali Yılmaz, hayırseverlerin tarihe olan ilgisinin artmasıyla gerek Kültepe'deki gerekse başka tarihi mekanlardaki kazılara desteğin de artacağına inandıklarını belirtti. Yılmaz, buradaki bir tabletin, eserin ortaya çıkması adına verilen desteğin çok önemli olduğuna işaret ederek, Dedeman ailesine teşekkür etti.

Kazı çalışmalarına başkanlık eden Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da Anadolu tarihinin 4 bin yıl önce Kültepe'de başladığını buradaki kazı çalışması ve kazı çalışmalarında elde edilen eserlerle ortaya konulduğunu söyledi. Bölgede kazı çalışmalarının 1948 başladığını aktaran Kulakoğlu, şu bilgileri verdi: ?Kazı çalışmaları Türk Tarih Kurumu ve Ankara Üniversitesi adına rahmetli hocamız Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında başlatıldı. Bugüne kadar 65 yıl geçti. Burası Türkiye'deki en uzun soluklu arkeolojik kazılardan bir tanesi. Hocamız burada 58 yıl kesintisiz kazı yaptı. Bu bir dünya rekorudur. Kültepe kazıları bir referans kazısıdır. Herhangi bir arkeolojik çalışma yapacaksanız, Anadolu tarihi ya da ön Asya tarihi ile ilgili bir çalışma yapacaksanız, Kültepe'den bahsetmeden ne bir makale ne de bir kitap yazabilirsiniz.?

Türk Tarih Kurumu'nun desteğiyle başlayan kazı çalışmalarına 1970'li yıllardan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek vermeye başladığını işaret eden Kulakoğlu, ''2006 yılına kadar en büyük destekçimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Bu yıldan itibaren Kayseri Büyükşehir Belediyesi de çok özel destekler verdi. Onların sayesinde çalışmalar ivme kazandı. Ancak, 2012 yılı kazılar için bir dönüm noktası oldu. Murat Dedeman'ın önemli katkılarıyla Kültepe kazılarında çok özel bir sayfa açıldı. İnşallah bundan sonraki çalışmalarımızda çok özel verilere ulaşma fırsatı bulacağız. Murat Dedeman'a şükranlarımızı sunuyoruz'' diye konuştu.

İşadamı Murat Dedeman ise Dedeman Topluluğu olarak faaliyet gösterdikleri madencilik ve turizm alanında, yeraltı ve yer üstü zenginliklerini, güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını anlattı. Tarih, kültür ve doğa ile ayrılmaz bir işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Dedeman, şunları anlattı: ?Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu tür kazılara turizmcilerin destek olması için çağrıda bulunması üzerine memleketimiz olan Kayseri'ye katkımız olması açısından Kültepe kazılarına sponsor olmaya karar verdik. Bildiğiniz gibi burası 4 bin yıllık bir geçmişe sahip bir ticaret merkezi. Kayserililerin zeki olduğu, ticarete yatkın olduğu söylenir ve bu her zaman da espri konusu yapılır. Bunun nedeni sorulduğunda 'havasından, suyundan toprağından' böyledir denir ama şunu anlıyoruz ki asıl neden buradaki 4 bin yıllık tarihi geçmişten kaynaklanıyor.?

Konuşmaların ardından Vali Şerif Yılmaz, Murat Dedeman'a teşekkür plaketi verdi. Daha sonra Yılmaz, Dedeman ve beraberindekiler höyükteki kazı alanını gezdiler ve bir arkeoloğun 5 bin yıllık el yapımı bir fincanı topraktan çıkarmasını izlediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber