Unakıtan'dan ödenek isteyen bakanlıklara: Gökten para yağmıyor

Haber Giriş : 08 Eylül 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağustos ayı bütçe sonuçlarını açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi indirimi ve ek ödenek isteyen bakanlıklara tepki gösterdi. Mali disiplinden taviz vermelerinin mümkün olmadığını ifade eden Unakıtan, ?Gökten para yağmıyor? dedi. Unakıtan, son dönemde yaşanan eylemlere de değinerek, ?Kimseye rahat batmasın. Herkes eski günleri düşünerek hareket etsin? dedi.

Unakıtan, ağustos ayı konsolide bütçe sonuçlarını, düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Unakıtan, mali disipline devam edildiği sürece bütçe açığındaki hızlı düşüşün devam edeceğini ifade etti. Bütçe açıklarının hızlı düşmesi halinde ülkenin riskinin ve faiz oranlarının da düşeceğine dikkat çeken Unakıtan, ?Faiz düştüğü zaman bütçe üzerindeki faiz yükü de düşer. Bütçede en yüksek yük faizdir. Faizi düşürdüğümüz oranda rahatlamamız mümkün olur. Hatta vergileri düşürme imkanı da böylece doğmuş olur? dedi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, KDV indirimi, petrol ürünlerinde ÖTV ve KDV indirimi düşünmediklerini belirtti. Unakıtan, ?Akaryakıtta aldığımız maktu vergidir. Fiyat arttıkça vergi artmıyor, oransal olarak düşüyor. Yılbaşından beri vergi artmıyor.?

Unakıtan, ek ödenek talepleri ile ilgili bir soru üzerine, herkesin ek ödenek talebi olduğunu ancak, bütçe ödenekleri dışında hiç kimsenin ek ödenek talebinin karşılanmadığını bildirdi. Unakıtan, ?İsteyen çok da, veren yok. Her bakanlığa ödeneğini verdik. Ne demekmiş ek ödenek. Gökten para mı yağıyor. Vermezsen, batarım, ölürüm, memleket batar diyen var. Vermedik hiçbir şey olmadı. Hatta daha da güzel oldu? dedi. Unakıtan, istihdam üzerindeki sosyal güvenlik prim yükünün fazla, ancak vergi yükünün fazla olmadığını savunurken, sosyal güvenlik primleriyle ilgili çalışmaları da başlattıklarını söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber