Kütahya'da STK'lar, SLİ ve Termik Santrali'nin özelleştirilmesine karşı

Kütahya'da, 60'a yakın sivil toplum örgütü, Seyitömer Linyitleri (SLİ) ve Termik Santrali'nin özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sultan Restorant'ta bir araya gelen başkanlar, 2 kurumun rant aktarımına olarak kullanılmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler.

Seyitömer Linyit İşletmeleri ile Termik Santrali'nin hızlı bir şekilde özelleştirilmesinin ülke tarihinin en büyük rant aktarımlarından birisi olacağını ifade eden Kütahya Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Ateş, "Hazine'nin ve ilgili bürokrasinin karşı çıkmasına karşın Seyitömer Linyit İşletmelerinin ve Termik Santralinin özelleştirilmesini hangi çıkar odakları istiyor?

Bu büyük rant aktarımına izin verilecek mi?" dedi.

"KAR EDEN KURULUŞLAR NİYE ÖZELLEŞTİRİLİYOR?"

Ateş, Seyitömer Linyit İşletmeleri, TKİ"nin en verimli çalışan, sorunsuz ve en karlı işletmesidir.Bu işletme 2011 yılı sonu itibariyle 160 milyon TL kar etti.İşletmenin mevcut üretim kapasitesi ile yaklaşık 30 yıl yetecek. 176 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu işletmenin mevcut üretim kapasitesi ve ortalama karı göz önüne alındığında, bu işletmenin özelleştirilmesinde aktarılacak rantın büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Termik Santralin kömür işletmesi ile özelleştirilmesi bugünkü fiyatlarla, devralacak firma veya firmalara en az 4,5 milyar dolarlık net kar aktarımı sağlanmış olacaktır. Bu rant da, Termik Santrali'nin elektrik satışından elde edeceği büyük kar dahil değildir. Bir de bu kar eklendiğinde ortaya ülke tarihinin en büyük rant rakamları çıkacaktır. Biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak, ülkemiz enerji sektörü açısından olumlu sonucu olmayacak, tersine büyük bir rant aktarımına yol açacak bu Özelleştirme sürecinin durdurulması için her türlü girişim, görüşme ve mücadele yapacağız" diye konuştu.

"EKİM AYI BAŞINDA MİTİNG DÜZENLEYECEĞİZ"

Başkan Ateş, Eylül sonu veya Ekim ayı başında Maden-İş Sendikası şubelerinin de katılacağı büyük miting düzenleyeceklerini dile getirdi.

Toplantıda, sivil toplum kuruluşlarının başkanları sırayla söz alarak, SLİ ve Termik Santrali'nın özelleştirilmesine karşı olduklarını, özelleştirilmesine olacaksa bunun mutlaka yerel unsurlara verilmesi gerektiğini anlattılar.

CANAN-DEMİRTAŞ GERGİNLİĞİ

Toplantıda Kütahya eski belediye başkanlarından Saadet Partili Süleyman Canan ile Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş arasında 'siyaset yapma' gerginliği yaşandı. Demirtaş, "Burada Kütahya'nın meselelerini konuşuyoruz,

siyaset yapmayalım, siyaset konuşmayalım" dedi. Bu sözler üzerine Süleyman Canan, Demirtaş'a dönerek, "Niye siyaset konuşmayacağız, Özelleştirme kararı alanlar siyasetçiler.Bunları konuşmazsak meseleyi nasıl çözüme kavuşturacağız?" şeklinde konuştu.

Demirtaş ve Canan arasındaki gerginlik oturum Başkanı Eşref Erden'in araya girmesiyle yatıştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber