Sivaslı esnaflar ahilik yemini etti

Sivas'ta Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen törende her odayı temsilen bir esnaf, ahilik yemini etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas'ta hafta nedeniyle kortej yürüyüşü ve Ahilik Haftası kutlama programı düzenlendi. Sabah saatlerinde Ahi Emir Türbesi önünde Sivas Müftüsü Yusuf Şahin'in yaptığı dua ile başlayan kortej yürüyüşü Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Meydanını takip ederek Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde sona erdi. Yürüyüşe Sivas protokolü, öğrenciler ve mehter takımı da eşlik etti.

Ardından Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi önünde düzenlenen törene geçildi. Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, törende yaptığı konuşmada, ?Ahiliği yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan doğruluğu ve isabetliliği asırlarca kanıtlanmış bir ahlak okulu, bir sanat ve üretim birliği, toplum refahını ve sosyal barışı sağlayan bir model, toplumsal sorunları tedavi edebilecek bir reçete ve en önemlisi evrenselleşmemizin kaynağı olarak kabul etmek zorundayız. Bu nedenle tarih ve uygarlığımızdan gelen bu değerlerimizi yaşatmak zorundayız. Ülkemizin kalkınması ve huzura kavuşması için çaba sarf eden herkesin bu çağrımızı dikkate almasını temenni ederiz. Ahilik fonksiyonları, artık odalar tarafından icra edilmektedir. Odalar, esnafın bir eğitim ve irfan ocağı halinde, fikir, ruh ve manada yeniden şekillenişidir. Oda eğitim ve öğretimleri, esnaf ve sanatkârın tarihi akışı göz önüne alınarak yazılımsız dahi olsa, örf ve adetler korunarak bilimsel bir çerçevede gerçekleşecektir.? dedi.

Törende Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu'nun kararı ile ahilik onur ödülü verilen Vali Zübeyir Kemelek'e kaftan giydirildi.

Yılın ahisi seçilen Hacı Otağ'a ise kaftan ve ahilik kıyafeti giydirilerek, Vali Kemelek tarafından yılın ahisi belgesi, altın ve plaket takdim edildi. Ayrıca Sivas'ta yılın bayan esnafı Nuray Polat ve yılın erkek esnafı Samet Özdemir'e de altın verildi.

Öte yandan bu sene ilk defa yapılan uygulama ile her odadan bir esnaf, ahilik yemini etti. Yemin eden esnaflara belge ve bayrak verildi. Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, ilk kez gerçekleştirdikleri bu uygulamayı bundan sonra da devam ettirerek ahilik geleneğini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Program şed kuşatma töreni ile etli bulgur pilavı, helva ve ayran ikramı ile sona erdi.

Ayrıca programın etkinliklerin düzenlenmesine olan katkılarından ötürü Vali Zübeyir Kemelek, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Ata Şahin, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Vekili Erol Çelik'e birer plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber