?Fabrika servisi yapan şahıs, sonra okul servisine çıkıyor'

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Pedagog Adem Güneş, öğrencilerin eğitiminin ilk ders zili ile değil, servise bindikleri dakikalardan itibaren başladığına dikkat çekti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul taşıtlarının özellikleri tartışılırken, bu araçları kullanan şoförler hakkında konuşulmadığına işaret eden Güneş, ?Kurumlara servis hizmeti sunan şirketler için okul servisi hizmeti, gün içindeki hizmetlerden sadece birisi durumunda. Bazen bakıyorsunuz, sabah 06.00'da fabrika servisi yapan şahıs, ilk servisini bitirdikten sonra alel acele 08.00'de okul servisine çıkmakta, onu da tamamladıktan sonra öğleden sonra pikniğe gidecek olan bir grup hanımı piknik yerine götürmek için çaba sarf etmekte.? dedi. Güneş, şu anki servis hizmeti anlayışında okul servislerinin ?özel' bir yer teşkil etmediğini vurguladı.

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Pedagog Adem Güneş, okul taşıtlarını kullanan servis şoförlerinde bulunması gereken özellikler hakkında açıklamalarda bulundu. Okul taşıtlarının özellikleri hakkında çok şey yazıldığını, şekil ve modelleri hakkında tartışıldığını ama bu araçları kullanan şoförleri hakkında çok konuşulmadığını belirten Güneş, ?Halbuki, günün başlangıç saatini, yani çocuğun zihnen en açık olduğu saatleri birlikte geçirdiği bir yetişkinin özellikleri eğitimin kalitesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Güne servis şoförünün ve hostesin bir tebessümü ve ?günaydın' hitabı ile başlayan çocuklar ile asık suratlı ve trafikte küfürbaz birinin aracında yolculuk yapan çocuğun eğitim performansı birbirinden çok farklıdır. Öğrencilerin eğitimi ilk ders zili ile değil, servise bindikleri dakikalarda başlar. Ve serviste geçen dakikalar pratik ve yaşam içinde bizzat çocuklara ?örnek yaşam sunulan' bir ders olduğu için okulda kara tahtanın önünde anlatılan derslerden çok daha etkindir. Öğretmen derste ?başkalarına saygılı olmanın' gerekliliğini anlatırken, servis şoföründen ?boş ver oğlum saygıyı maygıyı sen ekmek parası koparmaya çalış hayattan' diye işitmesi, öğretmenin haftalarca sürdürdüğü çabasını boşa çıkarır. Veya ?trafik kurallarına uymanın faydaları'nı derste anlatan öğretmenin aksine, servis şoförünün trafik ihlalleri yapması ve ?kurallar ihlal edilmek için var? diye kendince espri yapması sizin saatlerce ders anlatarak geliştirmeye çalıştığınız sosyal yaşam becerisini al aşağı ediverir.? diye konuştu.

?SERVİSTE GEÇEN DAKİKALAR EĞİTİMİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİLMELİ?

Okulda görülen derslerin sokağa yansımasında servis şoförlerine de rol verilebileceğini aktaran Güneş, şöyle devam etti: ?Örneğin, trafik dersinde ?yaya kaldırımının kullanılması' anlatıldığında, servis şoförü bu konudan haberdar edilmeli, yolda giderken çocuklarla bu konu hakkında konuşmalı, yaya geçidinden geçmeye hazırlanan bir yayaya nasıl da ?buyurun' diye yol verme nezaketinin sergilendiğini pratikte de göstermelidir. Çocukların serviste geçen dakikaları eğitimin bir parçası haline getirilmelidir, tıpkı Nasrettin Hoca gibi.. Nasrettin Hoca, sabah erken saatte öğrencilerinin evlerine tek tek uğrayıp onları eşeklerine tek tek bindirerek birlikte okula doğru yola çıkardı. Ancak günün ilk saatlerinin verimliliğini kaybetmek istemeyen Nasrettin Hoca, kendi eşeğine ters biner, arkasından gelen çocuklarla ilk dersini yolculuk sırasında yapardı.?

?SERVİS ŞOFÖRLERİ ÇOCUK EĞİTİMİ HAKKINDA BİLİNÇLENDİRİLMELİ?

Yurt dışında çocuklarla günün ilk saatlerini geçirecek olan servis şoförlerinin seçimi ve bunların eğitimi üzerinde oldukça fazla durulduğunu dile getiren Güneş, ?Çocuk eğitimi hakkında bilinçlendirilmeyen bir şoför hem kendini hem de yolculuk yaptığı çocukları tehlikeye atar. Zira, çocukların içinde, öfke kontrol bozukluğu olanlar veya otist olanlar yahut da ilk gün sendromu yaşayan çocukların davranışlarının neler olabileceği konusunda şoför eğitim almaz ise, arka koltukta oturan bir çocuğun kızgınlıkla kalem kutusunu birden başında hissedebilir. Ve bu şaşkınlık aracın kaza yapmasına neden olabileceği gibi, araç içinde kartopu efekti gibi çocukların birbirine karşı şiddet göstermesine de neden olabilir. ?Yeterince' eğitimsiz bir servis şoförü veya yardımcı personel araç içinde çıkan böylesi bir kaosla nasıl mücadele edeceğini bilemez ise, güçlü çocuklar zayıf olanları, sosyal olan çocuklar asosyal çocukları zarara uğratır.? dedi.

?FABRİKA SERVİSİ YAPAN ŞAHIS SONRA OKUL SERVİSİNE ÇIKIYOR?

Mevcut durumda, tablonun çok da iç açıcı olmadığını vurgulayan Güneş, ?Zira kurumlara servis hizmeti sunan şirketler için okul servisi hizmeti, gün içindeki hizmetlerden sadece birisi durumunda. Bazen bakıyorsunuz, sabah 06.00'da fabrika servisi yapan şahıs, ilk servisini bitirdikten sonra alel acele 08.00'de okul servisine çıkmakta, onu da tamamladıktan sonra öğleden sonra pikniğe gidecek olan bir grup hanımı piknik yerine götürmek için çaba sarf etmektedir.? şeklinde konuştu.

Şu anki servis hizmeti anlayışında okul servislerinin ?özel' bir yer teşkil etmediğini dile getiren Güneş, ?Halbuki bu durum hem servis şoförleri için ve hem de bu hizmeti alanlar için sağlıklı değil. Bu konuda ciddi özveri içinde olan şirketler olduğu halde, ticari kaygılardan dolayı birçok şirket bahsettiğimiz detaylara gülüp geçebiliyor?? ifadesini kullandı. Güneş, şunları aktardı: ?Bunun da ötesinde okul problemi yaşayan çocukların birçoğu serviste kendi akranları ile yaşadıkları sorunların okula yansıyor olduğunu da gözlemliyoruz. Bu hususta servis yardımcı personeli de çaresiz durumda kalıyor bazen. Servis içinde çıkan kavgalara ve aşağılama ifadelerine nasıl müdahale edeceklerini bilemiyorlar. Pedagojik bilgileri maalesef yetersiz. Herkes kendi usulünce kendi evinde çevresinde çocuklara nasıl davranılıyorsa servisteki misafirlere de öyle davranıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber