Astım teşhisiyle izlenen çocuğun bronşlarından çekirdek kabuğu çıktı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde düzenli uygulanan bronkoskopiyle (bronşlara kamerayla bakma), değişik hastanelerde bir yıldır astım teşhisiyle izlenen çocuğun bronşlarıdan çekirdek kabuğu çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bronkoskopi CBÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Başhekim Yardımcısı ve Anestezi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Topçu, Çocuk Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Yılmaz ve son aşamada ekibe katılan Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Günşar'dan oluşan ekip tarafından yapıldı. Uygulama, Türkiye'de sadece birkaç merkezde düzenli olarak yapılan fleksibl (kıvrılabilir) bronkoskopla yapıldı. Konu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüksel, bu tür vakalarda giderek artış olduğunun saptandığını söyledi. Son üç ay içinde hemen hemen her hafta, tedaviye cevap vermeyen astımlı ve hırıltılı birçok çocuğun bronşlarından bronkoskopiyle yabancı cisim çıkardıklarını dile getiren Yüksel, ?Sadece Manisa'dan değil, çevre iller ve eğitim hastanelerinden de merkezimize gönderilen benzeri olgularda yabancı cisme rastlamaktayız. Akla gelmediği ya da yeterli bronkoskopi altyapısı olmadığı için birçok çocuk maalesef yanlışlıkla astım tanısıyla izlenmektedir. Bronşlardan yabancı cisim çıkarmak Çocuk Göğüs Hastalıkları, Anestezi ve Çocuk Cerrahisi'nden oluşan iyi bir ekip varsa son derece kolaydır. Bu yolla çocukların yabancı cisim bulunan akciğer bölümlerini ileride kaybetme riskini de ortadan kaldırmaktayız. Çocuk göğüs hastalıkları ve çocuk astımı konusunda oldukça ileri ve gelişmiş imkanlara sahip olan hastanemizde bu olguların sayısı giderek artmaktadır.? dedi.

Bronşları çiğdem kabuğundan tamamen temizlenen M.C.Y.'ninse tamamen sağlığına kavuştuğu belirtildi. Babası M.Y., ?CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi'nde yapılan bronkoskopiden sonra hiçbir şikayeti ve hırıltısı kalmadı. Şu an sağlığı çok iyi. Doktorlara çok teşekkür ederim.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber