Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti ve kalesinde kazı çalışmaları başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antik kentte 15 kişilik ekiple bir süredir yürütülen hazırlık ve temizlik çalışması tamamlanarak kazı için ilk kazma Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz'in de katıldığı törenle vuruldu. Törende ilk olarak Adana Müze Müdürlüğü yetkilileri ile kazının bilimsel danışmanı Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Durukan tarafından antik kentin tarihi ve yürütülecek kazı çalışmaları hakkında sunum yapıldı.

Vali Yardımcısı Deniz, kazının yapılması için tüm resmi işlemlerin tamamlandığını belirterek, çalışmaların en zor kısmını geçtiklerini kaydetti. Önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını dile getiren Deniz, ?Bundan sonraki çalışmalar kolay, yani zoru gitti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Genç bir kazı ekibi var. Önemli olan bir konuda heyecan duymak. Bu heyecanı bu kazı ekibinde gördüm. Başarılıda olacaklar. Eskiden Ceyhan ve Kadirli çekim merkeziydi artık her yönüyle Kozan onların yerine aldı.? dedi.

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili de Anavarza'da yapılacak kazıların Kozan'ın tanınması noktasında önemli katkıları olacağını vurguladı. Kazının tamamlanmasından sonra yapılacak restorasyon çalışmaları ile birlikte antik kentin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkarılacağını anlatan Sevgili, bu durumun kendisini heyecanlandırdığını ifade etti.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan da Anavarza'nın bölgedeki önemli tarihi yerlerinden biri olduğunu hatırlatarak, antik kentin yıllarca gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini belirtti. Bu yılki çalışmamanın sembolik olacağına işaret eden Özgan, ?Bu yılki çalışma sembolik olacak ama bundan sonra önemli sponsorlar Anavarza için destekler verecektir. Kozan'ın turizmine katkı sağlayacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.? diye konuştu.

İl kültür Müdürü Nuh Yıldız Çukurova'nın en eski tarihi kenti Anavarza'da kazı için ilk kazmanın vurulması nedeniyle çok mutlu olduğunu kaydetti. Bakanlığın destekleriyle Tatarlı, Sirkeli, Misis ve Anavarza'da kazılara başlattıkları bilgisini veren Yıldız, iş adamlarına kazılara sponsor olmaları çağrısında bulundu.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy da üniversite olarak projenin arkasında oldukların belirterek, bölgedeki benzer kazılara destek verecek Arkeoloji Merkezi kurduklarını söyledi.

Törene katılan İstanbul İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise Anavarza'nın çok büyük potansiyel taşıyan bir antik kent olduğuna dikkat çekti. Kazı ilerledikçe yeni şeylerin ortaya çıkacağını belirten Bilgili, gün yüzüne çıkacak eserlerin hem bölgeye hem arkeolojiye hem de sanat camiasına büyük bir heyecan katacağını, dünya arkeoloji camiasının Anavarza'yı tanıyacağını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber