Tunuslu heyet, Gaziantep'te yatırım ve işbirliği olanaklarını araştırıyor

Tunus Bölgesel Kalkınma ve Planlama Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, Gaziantep Ticaret Odası(GTO)'nı ziyaret ederek iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeniden yapılanma süreci içerisinde bölgesel işbirliği projeleri geliştirerek ekonomisini canlandırmak isteyen Tunuslu yetkililer, Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı Modeli'ni incelemek üzere geldikleri Gaziantep'te GTO'yu da ziyaret ederek bilgiler aldı. Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Uluslararası Program ve Projeler Dairesi Başkanı Mustafa Tekin'in de heyete eşlik ettiği heyete ziyaretleri sırasında GTO Genel Sekreteri Halil Göçer tarafından Gaziantep'in sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı hakkında bilgiler verildi.

Göçer, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle bir süre önce durdurulan Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında GTO olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında da heyete bilgiler aktardı. Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında yürüttükleri çalışmaların temelinde karşılıklı ilişkileri geliştirmek olduğunu belirten Göçer, şunları söyledi: "Program kapsamında Halep Ticaret Odası bünyesinde Türkiye Ticaret Ofisi kurdu. Aynı şekilde biz de Odamızda Suriye Ticaret Ofisi oluşturduk. Bu ofisler karşılıklı olarak iki ülke işadamlarına bilgi ve danışmanlık desteği verdi. Ayrıca ofisimiz karşılıklı ilişkileri geliştirmek için projeler geliştirdi. Halep, Kilis, Gaziantep kentleri arasında ortak ekonomik alan oluşturmak için fizibilite çalışması yapıldı. Karşılıklı olarak kurulan Ofisler, iki ülke arasındaki ticarette yaşanılan sorunların aşılması için çalışmalar yürütürken, Serbest Ticaret Anlaşması'nı taraflara anlatan seminerler ve ikili görüşme organizasyonları gerçekleştirdi."

Tunus Kalkınma ve Planlama Bakanlığı Bölgesel Kalkınma Genel Müdürü Samir Lazaar ise bölgeler arası çalışmalarda ilham almak için Gaziantep'te temaslarda bulunduklarını belirterek, "Türk işadamlarını Tunus'ta yatırım yapmaya bekliyoruz. Tunus'ta yabancılar için yatırım maliyetlerin çok cazip. Tunus 1915'ten bu yana AB ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmasına sahip. Aynı şekilde İslam ve Arap ülkeleri ile de anlaşmaları mevcut. Tunus Türk işadamlarının Afrika'ya açılan kapısı olabilir. Yabancı yatırımcılar Avrupa'yı ve Afrika'yı düşünerek Tunus'u tercih ediyorlar." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Uluslararası Program ve Projeler Dairesi Başkanı Mustafa Tekin de iki ülke arasındaki ticaret hakkında bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber