Roman kadınlar mikro krediyle ayakları üzerinde duracak

Edirneli roman kadınlara aile ekonomisine katkı sağlamaları için mikro kredi imkanı sağlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2012 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredilerin sembolik çeki, Rotary-Darülaceze Vakfı Edirne Mikrofinans Şubesi'nin açılış töreninde sahiplerine teslim edildi.

Rotary-Darülaceze Vakfı Mikrofinans Şubesi'nden birisi Edirne'de açıldı. Şubenin sağladığı kredilerden şu ana kadar 60 civarında roman kadın yararlandı. 20 tanesi de kredi almayı bekliyor. 100 ile bin TL arasında değişen kredi miktarından faydalanılması için kayıtlar devam ediyor. Şubenin açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer, roman vatandaşların refah seviyelerinin yükseltilmesi için ciddi gayret içerisinde olduklarını söyledi. Mikrokredi kullananların, küçük paralarla çok büyük mucizeler gerçekleştirdiklerini belirten Duruer, mikrokredi konusunda valilik olarak her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Duruer, "Valilik olarak Roman vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bilmelerini arzu ediyorum. Roman vatandaşlarımızın kültürel, sosyal, ekonomik ve sportif sahalardaki çalışmalarına yardımcı olacağız. Roman vatandaşlarımızın refah seviyelerinin yükseltilmesi için ciddi gayret göstereceğiz. Mikrokredi konusunda da sıkıştıkları her noktada destek vereceğimizi söylemek istiyorum." açıklamasını yaptı.

Ak Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, roman vatandaşlara çocuklarının eğitimine özen göstermeleri tavsiyesinde bulundu. 'Bizim sorumluluğumuz size hizmet etmektir' diyen Müezzinoğlu, "Çocuklarınızı ne pahasına olursa olsun okutun. İster yerel yönetici, ister merkezi yönetici eğitimin yanında olmak zorunda ve evlatlarınızın daha iyi noktalara gelmesinde her türlü desteği vermek durumundayız." diye konuştu.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de yaklaşık 175 ülkede mikrofinans uygulamasının yapıldığını anlattı. 135 milyon insanın fiili olarak bu krediyi aldığını aileleriyle birlikte bu sayının 600 milyonu bulduğunu söyleyen Akgül "Bizim artık Türkiye de farklı bir yaklaşım içerisinde bunu değerlendirip biraz daha tadil etmemiz lazım. İnsanları üretken hale getirerek yoksulluktan kurtarmayı, işsizlikten kurtarmayı hem onlara bu şekilde yardım ederek daha onurlu bir şekilde hayat kalitelerini artırmalarına yardımcı olmamız lazım." dedi.

Akgül, "Bugün itibarıyla 65 ildeki 92 şubede 62 bin mikrokredi üyesi var. Bunlardan 53 bin kişiye kredi verme potansiyelimiz var. 9 bin kişi kredi almayı bekliyor. Ulaştığımız aile sayısı 62 bin. Ulaşmamız gereken aile sayısı 3.5 milyon. Bizim bu uygulamamız gibi diğer uygulamaların ve kuruluşların işin içerisinde olması ve insanlara bu şekilde katkı sağlamasının daha faydalı olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Edirne Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EDROM) Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy ise sonradan üzülmemek için baştan önlem almak gerektiğini ifade etti. Ulusoy, yer temininin sağlanması durumunda ev hanımlarının üreteceği mis meyve sabunu ve süpürgelerin İstanbul'a satılacağını dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Duruer, Müezzinoğlu ve diğer ilgililer üyelere temsili kredi kartı ve mikrosigorta poliçesi verdi. Törende, kredi kullanan ev hanımlarının yaptığı ürünlerinin sergilendiği stantlar gezildi.

MİKRO KREDİ

Fikir babası Bangladeş'li ekonomi Profesörü Muhammed Yunus olan Mikro finans imkanından dünyanın 175 ülkesinden 135 milyon insan yararlandı.Aileleriyle birlikte bu sayının 600 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'deki mikro kredi uygulaması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında Diyarbakır'da 6 kişiye 500'er lira verilerek başlatıldı.

Sistemin şuanda 65 ildeki 92 şubede 62 bin üyesi bulunuyor. Bunlardan 53 bin kişi krediden faydalanırken 9 bin kişi de mikro kredi almayı bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber