Göz tembelliği erken teşhisle önlenir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2012 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, göz tembelliği, toplumda sık rastlanan, çok konuşulan, fakat az bilinen bir konu olduğunu söyledi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, göz tembelliğinin fark edilmesi zor, fark edildiği zaman da genellikle tedavi için geç kalınmış olunabileceğini belirterek, "Göz tembelliği zamanında tanı konulduğunda tedavisi mümkün hastalıklardan biridir. Göz tembelliği gözün sinir tabakasını ve sinir yollarını tutan belirgin bir hastalık olmamasına rağmen kişinin görmesinin herhangi bir şekilde arttıramaması olarak tanımlanabilir. Halk arasında yaygın olarak kabul edilen yeni doğan bebeğin göremediği yolundaki görüşün aksine yeni doğan döneminde bebekler görebilir ancak erişkinlerin görme seviyesinde değildir. 1.5-2 yaşında erişkin seviyesine ulaşır. Her iki gözde eşit ve iyi görme hayatın erken gelişme döneminde gözlerin normal kullanılabilmesi ile sağlanır. Hayatın ilk 9 yılında bu normal gelişim sağlanamazsa tembellik gelişir. Tembellik görme potansiyeli olmasına karşın görme sisteminin normal gelişimini sağlayamamasıdır. Yaklaşık olarak her 100 kişiden 4'ünde göz tembelliği vardır . Ambliyopide sıklıkla tek göz etkilenir. Şaşılık, iki gözde farklı derecelerde olan gözlük ihtiyacı yada bir gözdeki görüntünün oluşmasını engelleyen katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi bir engel varlığında tembellik gelişir."

GÖZ TEMBELLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, Göz tembelliği nadiren şikayete neden olduğunu belirterek, " Göz tembelliği ebeveynler tarafından tespit edilememektedir. Ancak detaylı göz muayenesinde belli olmaktadır. Bu nedenle ilk 3 yılda yapılacak göz kontrolü teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. Özellikle şaşılığın olmadığı ve çoğunlukla farklı ve yüksek gözlük ihtiyacının olduğu olgularda ailenin fark etmesi gecikebileceğinden ambliyopi tanısı gecikebilir."

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, Erken teşhis edildiğinde yani hayatın ilk 8-9 yıllık döneminde tedavisi mümkün olduğunu belirterek, " Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o denli başarılı olacaktır. En başarılı sonuçlar 6 yaşına kadar alınmaktadır. Görme için gelişme döneminin tamamlandığı 9 yaş sonrası tedavi başarısı oldukça düşüktür, yani ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı o denli yüksek olacaktır."

BEBEKLER NE ZAMAN MUAYENE EDİLMELİDİR?

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, Göz muayenesinin belli bir yaşı olmadığını belirterek, "Şikayeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun muayene edilebilir. Kliniğimizde ilk muayeneyi 6 aylıkken gerçekleştirmekteyiz. Bebeklik döneminde yani çocuğun konuşamadığı dönemde de gözlük ihtiyacı ve şaşılık tespit edilebilir. Ayrıca göz tembelliği dışında görme azalmasına neden olabilecek katarakt, iltihaplanma, tümör veya diğer göz hastalıkları da saptanabilir. Çocuğun muayeneye müsaade etmediği durumlarda uyutucu, sakinleştirici ilaçlar kullanılır, onlarla da verimli sonuç alınamadığı takdirde genel anestezi verilerek muayenesi tamamlanır."

İLERLEYİCİ BİR HASTALIK MIDIR?

Göz tembelliği ilerleyici bir hastalık değildir, yani görme tamamen kaybedilmeyeceğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, "Göz tembelliğinin tedavisi için eşlik eden şaşılık, gözlük ihtiyacı veya katarakt gibi hastalıklar tedavi edildikten sonra az gören gözün kullanılmasını zorlamak için iyi gören göze kapama yapılır. Kapama ile beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali verilir. Kademeli olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedeflenir. Eğer çocuk kapama yapmaya çok direnç gösteriyorsa göz damlaları veya özel çalışma sistemleri kullanılabilir,ancak en etkili tedavi yöntemi kapamadır. Göz tembelliği tedavi edilmediği takdirde ilerleme göstermez ancak gelişme dönemi sonrası tedavisi mümkün değildir ve her iki gözün birarada kullanılması ve derinlik hissi algılamasında zorluğa neden olur, polislik, pilotluk gibi meslek seçiminde engel teşkil eder" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber