Manavgat'ın yıllık 110 bin ton çöpü, elektrik enerjisine dönüştürülecek

Antalya Manavgat'ın yıllık 110 bin ton çöpünün, elektrik enerjisine dönüştürüleceği belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manavgat Çevre Koruma Turizm Alt Yapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (MATAB), katı atıkların bertarafına bağlı metan gazından elektrik üretimine yönelik çalışma başlattı. Katık atık bertarafından enerji üretimin 2013 yılı nisan ayından itibaren başlayacağı ifade edildi. MATAB Başkanı Recep Barut, yaptığı açıklamada, Manavgat Katı Atık Bertaraf Tesisi bölgenin elektrik ihtiyacına çözüm getirmek için nisan ayından itibaren çöpten çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretimi gerçekleştireceklerini söyledi.

Çöpten enerji üretiminin, Devlet İhale Kanunu kapsamında 15 yıllığına Arel Çevre Yatırımları Enerji ve Elektrik Üretim Şirketi'ne verileceğini belirten Başkan Barut, metan gazından elektrik üretiminde idari kontrolün MATAB'ta olacağını ifade etti. Çöpten elektik enerjisi üretiminin ilk Afyonkarahisar'da başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini anlatan Barut, proje sayesinde ülke elektrik üretimine katkı ve sera gazı etkisi oluşturan metan gazının bertarafının sağlandığını kaydetti.

Enerji kaynaklarının sonsuz olmadığına dikkat çeken Barut, 11 Aralık 1997 yılında 160 ülke tarafından imza altına alınan Kyoto Sözleşmesi gereği atmosfere salınan sera gazı miktarının yüzde 5'e çekilmesi hususunda ortak karar alındığını söyledi. Barut sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüz dünyasında ülkeler enerji üretiminin ve kullanımının yeni yollarını keşfetmek için birbirleriyle adeta yarış içerisinde. Bu yarışta önde gelen ülkeler, dünya ekonomisine yön verecektir. Artık sadece fosil yakıtlara dayalı enerji ile modern yaşamın sürdürülebilir olmadığı kanıtlanmıştır. Bu projenin tamamlanmasıyla ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Manavgat'ımıza ve ülkemize büyük katkı sağlanacaktır. İlk etapta 2,4 MW enerji üretimi sağlayacağız. Aynı zamanda bundan 15 yıl önce Kyoto'da 160 ülkenin imza attığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçevesi Sözleşmesi'ne uyduğumuzu göstermiş olacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber