Yeşil karta 'zengin' istismarı

Haber Giriş : 16 Eylül 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvencesi olmayan işsiz ve yoksul kesimlerin de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için uygulanan yeşil kart sistemindeki istismar, çarpıcı boyutlara ulaştı. Türkiye'de sosyal güvencesi bulunmayan 3 milyon kişi, yeşil kart sayesinde ücretsiz sağlık hizmeti alıyor. Böylece, işsiz ve yoksul kesimlerin tedavi masrafları devlet tarafından karşılanıyor.

Ancak varlıklı olduğu halde yeşil kart kullananların ya da yeşil kart başvurusu yapanların sayısı da azımsanmayacak boyutta. Son bir senede 1 milyon 750 bin kişinin yeşil kartı, haksız yere kullanıldığı gerekçesiyle iptal edildi.Kaymakamlıklar, yeşil kart dağıtılırken gerçek hak sahiplerini tespit etmek amacıyla başvuran kişilerin ekonomik durumuyla ilgili soruşturma yürütüyor.

İstanbul'da son bir ayda yapılan 21 bin 343 yeşil kart başvurusundan 16 bin 43 kişinin başvurusu kabul edilirken, 5 bin 300 başvuru reddedildi. yine, geçtiğimiz ay içinde bin 630 kişinin yeşil kartı iptal edildi.Yetkililer, yeşil kart sahiplerinin ekonomik durumunun her yıl denetlendiğini belirtiyor. Ancak doktorlar, tüm kontrollere rağmen yeşil kartın haksız kullanımının önüne geçilememesinden şikayetçi.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber