Güroymaklılar Norşin isminin iadesini bekliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu'nun, 52 yıl aradan sonra Bediüzzaman Sait Nursi'nin doğduğu köy olan Nurs ismini geri vermesinin ardından bu kez de Güroymaklılar, Norşin isminin iadesini bekliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İçişleri Komisyonu, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama döneminde toplanacak. Komisyonun yeni dönemde öncelikli gündemi Türkiye'nin 1930'lu yıllarda isimleri değiştirilen çeşitli il ve ilçelerin isim iade taleplerini değerlendirecek. Siirt'in Aydınlar ilçesi, yeni yasama döneminde tarihi ismine kavuşacak. Halkın benimsemediği Aydınlar ismi yerini resmi kayıtlarda da Tillo'ya bırakacak. Tillo'nun yanı sıra halen komisyonda yasalaşmayı bekleyen Tunceli'nin Dersim, Bitlis'in Güroymak ilçesinin Norşin olarak değiştirilmesinin de yeni dönemde gündeme alınacak olması vatandaşları heyecanlandırdı.

ATATÜRK DE NORŞİN DEMİŞTİ

AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler`in başkanlık ettiği komisyonda bekleyen tekliflerden biri AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler`e ait. 12 Aralık 2005 tarihli teklifinde Bitlis`in Güroymak ilçesinin asıl adı olan Norşin olarak değiştirilmesini isteyen Vahit Kiler, yöre halkının ilçenin ismini halen Norşin olarak kullanmaya devam ettiğini kaydetti. Mustafa Kemal Atatürk`ün de 10. Yıl Nutku`nda Güroymak`ın ismini Norşin olarak teleffuz ettiğine işaret eden Kiler, "Norşin ismi ilçenin tarihiyle bağını daha doğru ifade etmektedir." dedi.

NORŞİN İSMİNİN İADESİ YERİNDE BİR KARAR OLACAKTIR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis ziyareti sırasında ilçe halkına 'Norşinliler' olarak seslenmesinin ardından Norşin ismi gündeme gelmişti. İlçenin Norşin ismiyle özdeşleştiğini ve Norşin isminin iadesinin yerinde bir karar olacağını belirten Güroymak Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil İlk, ?İlçemizde hemen hemen herkes Güroymak yerine Norşin ismini kullanıyor. Bu sebeple uzun yıllar sonra ilçemizin ismini yeniden iade edilmesi bizleri ziyadesiyle mutlu edecektir.? açıklamasını yaptı. Cemil İlk şöyle konuştu: ?İlçenin Güroymak ismiyle anılması bizi rahatsız ediyor. Eski ismi Norşin'dir. Halk arasında batıda, yörede nerede sorarsanız Norşin olarak geçiyor. Atatürk 29 Ekim 1933'te 10. Yıl Nutku'nda Norşin olarak telafuz etmiştir. Milletvekilimiz Vahit Kiler, 2005'te Meclis Çalışma Komisyonu'na Norşin olarak değiştirilmesi için teklif vermiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül de 2009 yılında ilçeye geldiğinde Norşin ismiyle telafuz etti. Maneviyat bizim için önemlidir. Norşin isminin tekrar verilmesi bizim çok önemlidir. Bunun biz siyasi ideolojik olarak algılanmasından da rahatsızlık duyuyoruz.?

Esnaf Seyfetullah Oral ise şunları söyledi: "İlçenin isminin Norşin olarak değiştirilmesini istiyorum. Bunu devlet büyüklerimizden istiyoruz. Zaten Cumhurbaşkanımız da bunu bu şekilde telafuz etmişti. Biz de Norşin olarak geçmesini istiyoruz. Bizi mutlu eder.?

Vatandaş Mehmet Bakışkan, "Güroymak'ın ismini tekrar Norşin olarak alabilirsek bizim için çok iyi olur. Cumhurbaşkanımız da söylemişti. Norşin olarak kalmasını isteriz. Saidi Nursi'nin köyünün ismi verilmesi çok arzuladığımız bir şeydi, gerçekleşti; inşallah Güroymak da eski ismi olan Norşin'i geri alır.? şeklinde konuştu.

Vatandaş Süleyman Kaplan, "Güroymak daha önce Norşin olarak söyleniyordu. Şu anki tabloda tabiî ki Güroymak yazılıyor. Biz yine Bitlis Güroymak değil de Norşin olarak levhalarda yazılmasını talep ediyoruz. Ve inşallah olacağına inanıyorum.? dedi.

Kimliğinde doğum yeri Norşin yazan vatandaş Celal Oral, "Kimliğimde hala Norşin yazıyor. Bugüne kadar ben Norşin olarak yaşamışım kimlikte, Güroymak diyorlar. Halk biliyor ki burası Norşin'dir.? şeklinde konuştu. Güroymaklı vatandaşlardan Maşallah Yüzgül de Norşin isminin iade edileceğine yönelik haberlerden çok mutlu olduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber