Sağlık Bakanlığı'na 4 sedyeli ambulans uçak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın hava ambulans filosuna yeni katılan 4 sedyeli yoğun bakım donanımına sahip ambulans uçakla, afet gibi durumlarda sağlık personeli de taşınabilecek.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, yeni ambulans uçağı, basın toplantısıyla tanıttı.

Bakanlığın yaptığı acil sağlık hizmetleriyle ilgili bilgi veren Coşkun, 2011 yılında 112 ile karşılanan acil çağrı sayısının 2 milyon 680 bin olduğunu, bu sayının bu yıl için 3 milyon 300 bine çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın ambulans filosunun artırıldığını, bin 800 acil istasyonunda 2 bin 800 kara ambulansının görev yaptığını anlatan Coşkun, ülkede yükselen obezite oranlarına paralel olarak obez ambulansı sayısının da artırıldığını söyledi.

Hava ambulansı filosunun, son olarak eklenen 4 sedyeli ambulansla daha da genişlediğini belirten Coşkun, hava ambulanslarıyla hasta ve yaralıların yanı sıra organ da taşındığını kaydetti.

Kısa sürede nakledilmesi gereken organların uçakla, daha uzun süre dayanabilenlerin ise helikopter ambulans ile taşındığını ifade eden Coşkun, kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul eden yüz ve kol-bacak nakillerinde hava ambulanslarının kullanıldığını hatırlattı.

-''Artık Türkiye yurt dışından hasta getiriyor''-

Geçmişte yurt dışından Türkiye'ye hasta almak için gelen ambulans uçakların haber yapıldığını, bugün ise Türkiye'nin yurt dışında rahatsızlanan vatandaşlarını almak için ambulans uçak yolladığını vurgulayan Coşkun, ''Bugüne kadar yurt dışından 146 vaka getirildi. Suudi Arabistan, KKTC, Azerbaycan yurt dışından hasta getirilen ülkelerin başında geliyor'' diye konuştu.

-4 sedyeli ambulans uçak-

Legacy-600 tipindeki ambulans uçağın, yakıt ikmali yapmadan çok uzun süre uçabildiğini ifade eden Coşkun, şu bilgileri verdi:

''Yeni ambulans uçağımız 4 hastayı aynı anda yoğun bakım hizmetiyle taşıma özelliğine sahip. Uçakta suni solunum yapılabilen ventilatör, hastanın monitörize edilmesini sağlayan cihazlar, kalp durmasında hastaya müdahale edilebilecek donanım bulunuyor. Ambulans uçaklarımız hastanın nakli sırasında ihtiyaç olan tıbbi tedavinin yapılabilmesi için dizayn edilmiştir. Ameliyathane olarak kullanılamaz.''

Uçakta sağlık personeli için de 6 koltuk bulunduğunu belirten Coşkun, gerektiğinde sedyelerin çıkarılarak, afet gibi durumlarda 14 sağlık personeli de taşıyabilme özelliği olduğuna dikkati çekti.

Coşkun, her ambulans uçakta olduğu gibi filoya yeni dahil olan uçakta da bebeklerin taşındığı bir kuvöz bulunduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın sahip olduğu 5 ambulans uçağın bakım ve onarım ihtiyacı nedeniyle aynı anda hizmet veremediğini belirten Coşkun, halen 2 ambulans uçağın kullanımda bulunduğunu anımsattı.

Coşkun, bir soru üzerine, Sağlık Bakanlığı ambulanslarının Suriye sınırını geçerek Türkiye'ye hasta ya da yaralı getirmediğini vurguladı.

-Yaralı askeri getirdi-

Basın toplantısı öncesi Esenboğa Havalimanı'na inen bakanlığın yeni ambulans uçağı, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde askeri araca düzenlenen roketatarlı saldırıda yaralanan askerlerden başçavuş Ahmet Mengilli'yi Ankara'ya getirdi.

Yanında eşi ve kardeşi ile Ankara'ya gelen Mengilli, tedavi için GATA'ya götürüldü.

Muhabir: Selma Bıyıklı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber