Muhasebat'ın yaptığı KPSS puan hatasını ÖSYM'de yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilişim personeli alımında bazı kamu kurumları yanlış KPSS puanını kullanıyor. Daha önce Muhasebat Genel Müdürlüğünün ilanına dikkat çekmiştik. Benzer bir hatayı bu kez ÖSYM başkanlığı yaptı. ÖSYM, bilişim personel alım ilanında 2011 KPSS puanını da geçerli puan olarak kabul etti. Bir kez daha belirtmek istiyoruz, dava açılması halinde sorunla karşılaşılır.

1-) Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin ?Kapsam? başlıklı 2'nci maddesi aşağıdaki gibidir:

? Bu Yönetmelik;

a) A Grubu Kadrolar; ??

b) B Grubu Kadrolar; Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere,

atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar.?

B Grubu Kadrolar ifadesi ile ?sadece kadro? kastedilmek istenseydi ?kadro ve görevlere? diye ayrıca zikredilmezdi. Görevlere ifadesi ile ?özel bir mevzuat ile ayrı bir alım usulü belirlenmemiş tüm görevler(tüm personel statüleri)? kastedilmektedir.

2-) ÖSYM Resmi Sitesine girilmesi durumunda görülecektir ki, yukarıda zikredilen Yönetmeliğe dayanarak hazırlanan 2011 yılındaki KPSS sınavına ait başvuru kılavuzunun adının ?2011 KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI (KPSS) KILAVUZU LİSANS DÜZEYİ (A GRUBU VE ÖĞRETMENLİK)? olduğu görülmektedir. (Diğer başvuru kılavuzları incelendiğinde görülecektir ki tek yıllarda yapılan KPSS Başvuru Kılavuzları aynı başlıkla sunulmaktadır.)

3-) Ayrıca söz konusu Kılavuzun 1.1 maddesinde ?2011 Kamu Personel Seçme Sınavı (A Grubu ve Öğretmenlik), sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Bu sınav bu kılavuzda bundan böyle 2011-KPSS olarak anılacaktır.? ifadesi yer almaktadır. (Diğer başvuru kılavuzları incelendiğinde görülecektir ki tek yıllarda yapılan KPSS Başvuru Kılavuzlarında da aynı hüküm yer almaktadır.)

Bunun yanında yine söz konusu kılavuzun 1.6 maddesinde ?2011-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezi yerleştirme işlemlerinde ya da merkezi yerleştirme kapsamında olmamakla birlikte yapacakları ilk defa açıktan personel alımlarında KPSS sonuçlarını kullanma durumunda olan ve kamu personeli istihdam eden tüm kurumların yapacakları personel alımlarında kullanılamayacaktır. A Grubu Kadrolar ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2011-KPSS'ye girmelerine gerek yoktur. (Diğer başvuru kılavuzları incelendiğinde görülecektir ki tek yıllarda yapılan KPSS Başvuru Kılavuzlarında da aynı hüküm yer almaktadır.)

Buna karşılık 2012 ve öncesi çift yıllarda yapılan KPSS Başvuru Kılavuzlarının adı ise ? KPSS Başvuru Kılavuzu? şeklindedir. Yine tek yıllarda, sınavın A Grubu ve Öğretmenlik başvuruları için olduğu ve haricinde kullanılamayacağı ifadeleri çift yıl KPSS başvuru kılavuzlarında yer almamaktadır.

4 -) Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin ?Personel seçimi? başlıklı 8'inci maddesinin 2'nci fıkrası aşağıdaki gibidir:

?KPSS puanının yüzde yetmişi ile yabancı dil puanının yüzde otuzunun toplamı esas alınarak yapılacak sıralamaya göre en yüksek puanlıdan başlanarak, ilanda istihdam edileceği belirtilen personel sayısının on katına kadar aday sınava çağrılır. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın bulunması halinde, bu kişilerin tamamı sınava kabul edilir. KPSS puanı olmayan veya belge ibraz etmeyen adayın KPSS puanı (70) olarak dikkate alınır. Personel seçimi, sınava katılan adayların yazılı ve/veya sözlü/uygulamalı sınav sonucuna göre yapılır."

KPSS puanı olmayanların puan hesaplamasında KPSS puanı almış gibi (70) değerlendirileceği, tüm başvuruların KPSS puanı olmayan adaylarca yapılacağını göstermez. Bazı adaylar KPSS puanı ile başvururken bazı adaylar KPSS puanı olmadan başvuracak olabilir. Ancak, KPSS puanı ile başvuran adayların ise 2012 puanına sahip olmaları gerekir. Yukarıda Yönetmelik ve Kılavuz gereği 2011 puanı ile başvuru alınamaz.

Ayrıca, ilandaki 2011 KPSS şartı olduğu sürece 2011 puanı 70 üstünde olan hiçbir aday ?puanımı kullanmayayım 70 almış olayım? şeklinde düşünmez.

Adaylar yetersiz bilgiye sahip olmaları nedeniyle başvuruda bulunacaklar ve belki de göreve atanacaklardır. Ancak, konunun yargıya taşınması durumunda bu atamaların iptali durumu oluşabilecektir ve bu da hem adayların mağduriyetine hem de kurumun personel sıkıntısı yaşamasına neden olacaktır.

Memurlar.net olarak kamu yararına aykırı bu olası durumun önüne geçilmesi hususunda gereğinin yapılmasını uygun görmemiz nedeniyle söz konusu bu haber hazırlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber