Samsun'da 2011 yılında 33 bin kişi deprasyon şikayeti ile doktora başvurmuş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2011 yılında 33 bin hastanın deprasyon şikayeti ile doktora başvurduğunu belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Depresyonun, sık görülen bir ruhsal rahatsızlık olduğunu dile getiren Akdağ, "Samsun iline özgü bir artış yoktur. 2007'de 57 bin hasta sayısı 2011 yılında 33 bine inmiştir." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Samsun CHP Milletvekili Ahmet İhsan Kalkavan'ın Samsun'da şiddet ve kullanılan anti depresan ilaçlar ile ilgili sorularına sözlü cevap verdi. Milletvekili Kalkavan'ın, "Samsun'da kayıtlarınıza göre depresyonlu hasta sayısı kaçtır, Samsun'da şiddete karşı hangi çalışmalar yapılmaktadır, 2007-2011 yılları arasında kullanılan anti depresan ilaç miktarı ve gideri nedir, Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğü'nün 2011-2012 faaliyetleri nelerdir." şeklindeki sorularına Bakan Akdağ, sözlü olarak cevap verdi.

"Samsun'da kamu yönetiminin şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar yapmadığı iddiasını doğru bulmadığımı ifade etmem gerekir. Sadece Samsunlu değil, bütün illerimizde mülki amirler, şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetleri gerçekleştiriyorlar." diyen Bakan Akdağ, "Samsun Valiliği'nden aldığım bilgilere göre, Samsun'da Şiddet İl Yürütme Kurulu oluşturulmuş, il acil müdahale ekip personeli telefon zinciri oluşturulmuş ve şiddet olaylarına acil müdahale, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.? şeklinde cevap verdi.

Akdağ şunları söyledi: ?Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyon raporlarında, şiddet konusunda, Samsun iline özgü yüksek bir oran yahut adli vaka sayılarında dikkat çeken bir artış da gözlemlemedim. Samsun'da, yıllara göre doktora depresyon sebebiyle müracaat eden kişi sayıları 2007 yılında 57 bin kişiyken, bunlar mükerrer müracaatlarda olabilir, 2011 yılında bu sayı 33 bine gerilemiş. Dolayısıyla, son 3 yılda özellikle son üç dört yılda, depresyon sebebiyle doktora müracaat sayısında azalma dikkat çekmektedir. Ancak, bunun için de herhangi bir bilimsel yorum yapamayız yani 'azaldı ya da çoğaldı' gibi bir yorum yapmak kanaatimce doğru olmaz. Bu anlamda, anti depresan ilaç kullanımında kutu sayısı ve maliyeti açısından da Samsun iline özgü bir artış yoktur. Depresyon, sık görülen bir ruhsal rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü, toplumlarda, depresyon sıklığının yüzde 10 olduğunu bildirmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber