Kato Dağı'nda yeni bir bitki türü tespit edildi

Hakkâri Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Mustafa Rüstemoğlu ile Bingöl Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr Lütfi Behçet'in, Hakkâri-Şırnak sınırları içinde yer alan Kato Dağı eteklerinde yaptıkları araştırmada bilim dünyası için yeni bir bitki türünü tespit ettikleri açıklandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2012 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan açıklamada, araştırmacılar 2008 ve 2012 yılları arsında Hakkâri - Şırnak sınırları içinde yer alan Kato dağında yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucunda bilim dünyası için yeni bir bitki türü tespit ettikleri belirtildi. Açıklamada ?Bilim adamları, Allium shirnakiense L.Behçet & Rüstemoğlu (Şırnak Soğanı) adını verdikleri bitki türünün yaşam alanın erozyona uğraması, otların meyve dönemine geçmeden kışlık hayvan besini için biçilmesi, erken ve aşırı otlatma bu yerel endemik bitkiyi tehdit eden faktörler olarak belirlediler. Araştırmacılar, gerçekleştirilen bu arazi çalışmaları ile bin 827 bitki örneği toplamışlardır. Toplanan bu bitki örneklerinin teşhisi sonucu alanda; 57 familya ve 253 cinse ait 408 tür, 133 alttür ve 70 varyete olmak üzere toplam 611 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir? diye belirtildi.

NADİR BİTKİLER TEHDİT ALTINDA

Açıklamada, Hakkâri Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Rüstemoğlu'nun, Hakkâri ve Şırnak ili çevresinde 48 endemik ve 24 endemik olmayıp nadir olan bitkiyi toplayarak, bu bitkilerin tehlike durumları hakkında yeni değerlendirmeler yapılmasına olanak sağladığı belirtilerek şöyle denildi:

SAHİP OLUNAN CANLI VE GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN FARKINDA DEĞİLİZ

?Toplanan nadir ve endemik bitkilerden olan ve sadece Hakkâri ve çevresine özgü olan Crepis hakkarica Lemond türü tehlike altında iken araştırmacıların 21. Ulusal Biyoloji kongresine sundukları bir çalışma ile daha az riskli olan zarar görebilir sınıfına dâhil ettirmiştir. Tespit edilen bu bitkiler dışında araştırmacılar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Araştırmacı İdris Kaval ile beraber Şırnak ve Hakkâri'den daha önce komşu ülkelerimizde bilinen ama ülkemizde varlığı bilinmeyen dört yeni bitki kaydı (Bromus danthoniae subsp. pseudodanthoniae (Drobov) H. Scholz, Allium giganteum Regel, Grammosciadium scabridum Boiss., ve Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss. subsp. carduchorum (Boiss. & Hausskn.) Chamberlain) bildirdiler. Özellikle Hakkâri, Şırnak, Bitlis, Siirt, Van illeri ve bu iller arasındaki alanların acilen floristik yapısının çalışılması gerektiğini vurgulayan araştırmacılar, sahip olunan canlı ve genetik çeşitliliğin farkında olmadığımızı vurguladılar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber