Kentsel dönüşümde büyük yıkım başladı/ Video

Haber Giriş : 05 Ekim 2012 20:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kentsel dönüşüm, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Esenler Havaalanı Mahallesi'nde katıldığı törenle başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bütün binaların, bütün yapıların süratle kontrol edilmesini sağladıklarını belirtti.

Erdoğan, ''Teknik olarak riskli bulunanların kısa bir süre içinde yıkılıp, yerine sağlıklı yapılar inşa edilmesi için gerekli mekanizmaları kurduk, işletmeye başlandı. Asıl amacımız, afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlayacak bir dönüşümü gerçekleştirmek. Yani rant değil, insan odaklı bir proje yürütüyoruz'' dedi.

Sağlıksız binaya göz yummayız

Erdoğan, vatandaşlardan, ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıyan yapılarını bir an önce tespit ettirmelerini isteyerek, ''Siz yapmazsanız, bunu ilgili kamu kuruluşları yapacak ve o binalar mutlak surette yıkılacak. Vatandaşımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yumamayız, yummayacağız'' değerlendirmesinde bulundu.

Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin Türkiye'de 6.5 büyüklüğündeki depreme dayanıklılık baz alınarak belirlenen 35 ildeki 6 bin 500 binada yıkım başladı.

Kentsel dönüşümde ilk yıkımlar İstanbul, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'da yapılıyor.

Bu proje kapsamında 20 yılda 7 milyon binanın yıkımı, güçlendirilmesi ve yeniden yapımıyla 700 milyar dolarlık ekonomik hareketlilik oluşturulması planlanıyor.

İstanbul'da kentsel dönüşüm başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Esenler'de başlattığı kentsel dönüşüm kapsamında, Çekmeköy'deki Milli Savunma Bakanlığı'na ait Sarıgazi askeri lojmanlarında 10 bina bir çeşit patlayıcı olan emülitle patlatılarak yıkıldı.

Esenler'de düzenlenen törenin ardından Çekmeköy'e videokonferans sistemiyle bağlanan Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Sarıgazi askeri lojmanlarındaki 6 katlı 23 binadan 10'u, yerleştirilen geliştirilmiş dinamit olarak bilinen ''emülit''le patlatıldı.

Emülitlerin patlatılmasının ardından 10 bina kısa sürede yerle bir olurken, çevrede yoğun bir toz bulutu oluştu. Her bina için 40-50 kilogram arasında patlayıcının kullanıldığı, diğer 13 binanın emülitle patlatılmaya uygun olmadığı için iş makineleriyle yıkılacağı öğrenildi.

Yıkımın 110 gün içinde tamamlanarak, arsanın TOKİ'ye teslim edileceği bildirildi.

-Yıkımda alınan güvenlik önlemleri-

Yıkım öncesinde askeri lojmanların bulunduğu bölgede, yıkım yapılacağına dair bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Yıkım sırasında olası olumsuzlukları karşı, ambulans ve itfaiye ekipleri hazır bekletildi. Şile otobanı ve çevre yollar trafiğe kapatıldı.

Belediye araçlarından yapılan anonslarda, patlatmayla yıkım yapılacağı belirtilerek, vatandaşlar bölgeden uzak durmaları konusunda uyarıldı. Ayrıca bölgede uyarı amaçlı sirenler çaldı.

Yıkılan binaların 1980 yılında yapıldığı ve can güvenliğini tehdit eder duruma geldiği belirtildi. Yıkım yapılan binaların kolonları çelik askılarla kapatılırken, binaların etrafı da özel örtüyle çevrelendi.

Başkentte kentsel dönüşüm çalışmaları başladı

Ankara'da, kentsel dönüşüm çalışmaları, Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) ait 4 katlı askeri lojmanın yıkımıyla başladı.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'nda, 4 katlı lojmanda, zemin hareketlerinden kaynaklanan derin çatlaklar tespit edildi.

Risk taşıdığı belirlenen lojmanda, yıkım işlemine, iş makineleriyle başlandı. Binaya tankerle su sıkılarak, yıkım esnasında ortaya çıkan toz önlenmeye çalışıldı.

Kentsel dönüşüm için Rize'de ilk kepçe vuruldu

Rize Belediyesi tarafından projelendirilen ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı üslenilen 'Timya' isimli kentsel dönüşüm projesi başladı. Kaplıca, Yeniköy ve Atmeydanı mahallelerini kapsayan 7,8 hektar alan üzerinde planlanan ve tamamlandığında bin 200 konuttan oluşacak proje için ilk yıkımlar yapıldı.

Türkiye'de 33 ilde aynı anda başlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki yıkımlar Rize'de de gerçekleşti. Yeniköy Mahallesi'nde bulunan Hamam Deresi mevkii üzerinde gerçekleştirilen yıkımlara Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar ve vatandaşlar da katıldı.

Kocaeli: Kentsel dönüşüme depremde hasar gören binalardan başlandı

Kocaeli'nde, kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmalara, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Gölcük ilçesinden başlandı. Denizevler mevkiindeki yıkım için tören düzenlendi. Törene, Vali Ercan Topaca, Büyüşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı.

Sakarya: Kentsel dönüşüm çalışmaları kamu binasının yıkımıyla başladı

Sakarya'da kentsel dönüşüm kapsamında ilk binanın yıkımına başlandı. Adapazarı ilçesinde bulunan eski 5 katlı SSK binası törenle yıkıldı.

17 Ağustos 1999 depreminde 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Sakarya'da kentsel dönüşüm kapsamında hasarlı, dayanıksız ve güvensiz binaların yıkımına başlandı. Resmi binalardan başlanan yıkım çalışmaları kapsamında toplam 5 bin bina yıkılacak.

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmalarına başlandı

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında, İzmir'de Hava Teknik Okullar Komutanlığı'na ait lojmanlardaki 2 bina yıkıldı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, coğrafi koşulları gereği deprem ve afetlerle yaşayarak bugünlere geldiğini anlattı.

Türk halkının, ülke coğrafyasına uygun yaşama mecburiyeti bulunduğunu ifade eden Kıraç, ''Bugün, Türkiye'nin deprem ve afetle nasıl yaşayacağını ortaya koyduğu gündür'' dedi.

İzmir'de, Hava Teknik Okullar Komutanlığı lojmanlarında 1986 yılında yapılan ve afet riski altındaki 2 atıl binanın yıkımının gerçekleştirileceğini kaydeden Kıraç, ''Kentte 800 bin insanı ilgilendiren boyutta konutu kapsayan kentsel dönüşümün tespiti yapıldı. Bundan sonra üzerimize düşeni yaparak afetin maddi boyutunu en aza indirecek bir proje gerçekleştiriyoruz. Ne kadar kısa sürede yaparsak o kadar başarılı olacağız'' diye konuştu.

Kıraç, İzmir'de bulunan yapıların yüzde 3'ünün ''iyi'', yüzde 52'sinin ''orta'', yüzde 45'inin ise ''zayıf'' yapıda olduğunu dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat ise projenin 10 ilçede 102 mahalleyi kapsadığını, 313 bin konutun kentsel dönüşüme tabi tutulacağını belirtti.

Erpolat, Milli Savunma Bakanlığı'na ait 13 yapının da proje kapsamında yer aldığını ifade etti.

-Başbakan Erdoğan, video konferansla bağlandı-

Kentsel dönüşümün başlatılmasıyla ilgili İstanbul Esenler'deki törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'deki tören alanına da video konferansla bağlandı.

Başbakan Erdoğan, İzmir'de yıkımı gerçekleştirilecek binayı göstererek, ''Bu binalar bir depremde yıkılacak olsa bunun felaketi nasıl olur görüyorsunuz'' dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da kent olarak heyecanlı olduklarını ifade ederek, ''Bugün İzmir için, Türkiye için bir milattır. 4 bin 435 hektarlık alanda 313 bin konutun işlemini başlatıyoruz. Sizleri, deprem bölgesi İzmir'de geleceğin güvencesi olarak görüyoruz. Gelecek nesiller daha güvenli konutlarda yaşayacak'' şeklinde konuştu.

Daha sonra 8 ve 10 katlı 2 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Zonguldak'ta kentsel dönüm çalışması başladı

Zonguldak'ta, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında eski bir kamu binasının yıkımına başlandı.

Depreme dayanaksız binaların kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılıp yerine yenilerinin yapılması kapsamında, Bağlık Mahallesi'ndeki Müftülük Eğitim Merkezi binasının yıkılmasına karar verildi.

Çalışmaları inceleyen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, afet riski altında bulunan binaların yıkılmasına kentteki bir kamu binasından başladıklarını söyledi.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber