MEB, yurt dışı sınav sonuçlarında kuralı neden değiştirdi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ekim 2012 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞININ YURT DIŞI TEŞKİLATINA SÜREKLİ GÖREVLE ATANACAK PERSONEL SEÇME SINAVININ DEĞERLENDİRME FORMÜLÜNDE SINAVDAN 19 GÜN SONRA SONUÇLAR AÇIKLANMASI GEREKİRKEN NEDEN DEĞİŞİKLİK YAPILDI ?

OYUN SONA ERERKEN KURAL DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?

Mail yoluyla gönderilen aşağıdaki ileti, içeriği uygun bulunarak yayıma alınmıştır.

16/09/2012 tarihinde yapılan Millî Eğitim Bakanlığının Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Seçme Sınavına yapılmış, 05/10/2012 tarihine kadar da sonuçları açıklanmamıştı. Sınavın 2012/2 sayılı Kılavuzunda yazılı sınavın 100 puan üzerinden yapılacağı, başarı puanı hesaplamasında [Puan=(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü başka bir ifadeyle mutlak değerlendirme kullanılacağı duyurulmuşken, sınav sonucunun açıklanması beklenirken 05/10/2012 tarihinde Bakanlığın internet sitesinde (http://www.meb.gov.tr) Millî Eğitim Bakanlığının Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Seçme Sınavı Ek duyurusu başlığı altında söz konusu değerlendirmede, [Puan=(Doğru Sayısı / max. doğru sayısı) x 100] formülü kullanılacağı ve sınavda yer alacak her sorunun puan olarak eşit ağırlığa sahip olacağı, değerlendirmenin 100 puan üzerinden yapılacağı, doğru cevaplar dikkate alınarak 70 ve üzerinde puan alanlar arasından en yüksek puan alandan başlamak üzere 1. Grupta (Eğitim Müşavirleri) 14, 2. Grupta (Eğitim Müşavirleri)10, 3.Grupta (Eğitim Ataşeleri) ise 18 adayın mülakata hak kazanacağı ve son sıradaki adayla aynı puana sahip olanların da mülakata hak kazanacakları şeklindeki imzasız açıklamayla süreç devam ederken değerlendirme formülünde değişik yapıldığı, mutlak değerlendirme yerine bağıl değerlendirme yapılacağı duyurulmuştur.

Söz konusu duyuru ve 04/10/2010 tarihli ve DHA kaynaklı ?TBMM Genel Kurulu'nda Suriye tezkeresinin konuşulduğu sırada, AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş'in Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den istediği torpil objektiflere yansıdı. AK Partili Yetiş'in Bakan Dinçer'den isteği: ?Sayın Bakanım, daha önce uzun süre yöneticilik yapan halen Adıyaman Ticaret Meslek Lisesinde öğretmen olarak çalışan ?? 'nın Kahire eğitim ataşesi olarak değerlendirilmesi hususunda; hürmetlerimizi arz ederim. Saygılarımla' haberi ile Milli Eğitim Bakanlığının 04.10.2012 tarihinde bu haberle ilgili olarak yaptığı ? 04.10.2012 tarihli DHA ajansı kaynaklı bir haberde, bir Milletvekilinin bir diğer Milletvekiline Sayın Bakanımız Ömer Dinçer'e verilmek üzere bir not ilettiği ve notta bir öğretmenin Kahire'ye eğitim ataşesi olarak atanması için torpil talep ettiği belirtilmiştir. Bununla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Talep Sayın Bakanımız tarafından alınmamıştır. Zira, fotoğraftaki kişi de Sayın Bakanımız değildir. Taleple ilgili de bir işlem yapılması mümkün değildir. Çünkü; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yurtdışına eğitim ataşesi ve müşaviri atamaları Kanun Hükmünde Kararname, Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılan çerçeve Yönetmelik ve buna uygun düzenlenen Yönetmeliğe uygun olarak yapılmaktadır. Adaylar önce yazılı sınava girmektedir, yazılı sınavda başarılı olanlar mülakata alınmaktadır. Mülakatı da başaranlar müşavir veya ataşe olarak atanmaktadır. Zaten aday olmanın ön koşulu da Yönetmelikte belirtilen dillerden KPDS notunun (C) düzeyinde yabancı dil bilgisi ve ayrıca en az okul müdürü olarak 3 yıl asaleten çalışmış olma şartı bulunmaktadır." şeklindeki basın açıklaması birlikte değerlendirildiğinde; 16/09/2012 tarihinde yapılan Millî Eğitim Bakanlığının Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Seçme Sınavının değerlendirmesinin kılavuzda ilan edilen mutlak değerlendirme yerine bağıl değerlendirmeye dönüştürülmesi, iyi niyetle yapılmış olsa bile değişik şekillerde yorumlanmasını ve ?(70) puanı geçmeyen ve başarılı olamayan ancak bu sınavı kazanması gerekenlerin (! ), yapılan bu değişikle (70) puanın üstüne çıkarılması ve mülakata alınması mı amaçlanıyor?? sorusunun akla gelmesini engellenemeyeceği açıktır.

Ayrıca, sınav yapıldıktan sonra, açıklanma sürecinde, değerlendirme formülünde değişiklik yapılması, oyun başladıktan sonra oyunun kurallarında değişiklik yapılması şeklinde yorumlanır. Söz konusu değişiklik kararının yargıya taşınması durumunda nasıl sonuçlanacağını kestirmek zor olmasa gerektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber