Makarna ve una uygulanan anti damping uygulaması yargıya taşınıyor

ABD tarafından Türkiye'de üretilen makarnaya karşı uygulanan anti damping soruşturmasının ardından, Endonezya da una karşı aynı uygulamayı başlattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2012 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı başkanlığında toplanan Sektör Kurulu Toplantısı'nda, un ve makarna sorunu ele alınarak, çözüm için hukuksal sürecin başlatılması kararı alındı. Sadece ABD'nin makarnaya yönelik uyguladığı anti damping uygulamasıyla ihracatçıların yıllık zararının 50 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Konunun yargıya taşınması ile ilgili açıklamada bulunan Batallı, "ABD ve AB ülkelerinden sonra bazı Asya ülkeleri de son zamanlarda, Türkiye'de üretilen tarımsal ürünler başta olmak üzere, bir çok ürünle kalite anlamında baş edemeyince siyasi kararlarla anti damping soruşturması açtı. Türk ürünlerinin, kendi ülkelerine ihraç edilmemesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. ABD'nin makarnaya karşı uyguladığı anti damping soruşturmasının ardından, Endonezya da Türkiye'de üretilen una karşı aynı uygulamayı başlatmıştır. Gerek üreticilerimizin gerekse ihracatçılarımızın mağduriyetinin önlenmesi ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarındaki payının artırılması için bu uygulamalara karşı hukuksal süreci başlattık. Söz konusu ürünlerin bu ülkelere ihraç edilebilmesi için ilgili ülkelerin ve uluslararası mahkemelerin devreye sokulmasını sağlayacağız. Sektör kurulumuz, bu yönde önemli bir adım atarak alınan kararların takipçiliğini de yapacaktır." diye konuştu.

Batallı, Türk markalarının yabancı piyasalarda ilgi görmesi ve özellikle ABD piyasalarından daha büyük paylar almasının, bu ülkelerin üreticilerini ahlaki olmayan yollarla Türk ürünlerine karşı mücadele etmeye sevkettiğini kaydetti. Batallı, "ABD'nin makarnaya yönelik uyguladığı anti damping soruşturması sonucu ihracatçımızın yıllık kaybı 50 milyon dolardır. Alınan kararlarla mücadele edilecek, dünya piyasalarında Türk ürünlerinin hak ettiği yerlere ulaşabilmesi için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz.? dedi.

Toplantıda alınan kararın, Türkiye Makarna Üreticileri Derneği tarafından da desteklendiği belirtildi. Aynı zamanda, 1990'lı yıllarda ortalama 50 bin ton makarna ihraç edilen ABD'nin, son yıllarda alınan anti damping kararının ardından, rakamın 2009 yılında bin 329, 2010 yılında 2 bin 235 ton, 2011'de de bin 252 tona gerilediği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber