Artvin, Türkiye'nin üçüncü bitki zengini şehri

(AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Özgür Eminağaoğlu, Artvin'in sahip olduğu bin 864 civarındaki bitki çeşitliliği ile Antalya ve İstanbul'dan sonra ülkenin en zengin üçüncü ili olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2012 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doç. Dr. Eminağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden birinin de Artvin olduğunu belirterek, "Artvin sahip olduğu 4 önemli bitki alanı, 1 biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 1 tabiat parkı ile biyolojik çeşitlilik açısından, ülkemizin en önemli illerinden biri" dedi.

Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan ve 6 köyden oluşan Camili Havzası'nın Borçka ilçesinde bulunduğunu ifade eden Eminağaoğlu, "BM Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (Unesco) İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı ile 29 Haziran 2005'de biyosfer rezervi ilan edilerek, dünya biyosfer rezervleri ağına dahil edilen Camili Havzası, 25 bin 395 hektar alandan oluşuyor. Camili Biyosfer rezerv alanında 23'ü endemik 990 adet bitki türü yayılış gösteriyor. Aynı şekilde Borçka-Karagöl Tabiat Parkı'nda da 11'i endemik olmak üzere yüzlerce bitki türü bulunuyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Eminağaoğlu, dünyada 114 ülkede 580 biyosfer rezervi bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"En çok biyosfer rezervi bulunan ülkeler, 47 biyosfer rezerviyle ABD, 38 biyosfer rezerviyle Rusya Federasyonu, 37 biyosfer rezerviyle İspanya ve 26 biyosfer rezerviyle Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Borçka'daki Camili Biyosfer Rezervi, doğası en az tahrip gören ve yüzde 72'si ormanlık çalılık olan bir havzadır. Artvin, sahip olduğu bin 864 civarındaki bitki çeşitliliği ile Antalya ve İstanbul'dan sonra ülkemizin en zengin üçüncü ilidir."

-Camili Havzası'nın bitkileri kitapta toplandı-

Doç. Dr. Eminağaoğlu, Borçka Kaymakamlığı'nca yürütülen, koordinatörlüğünü Borçka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yaptığı, finansmanını ise Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) sağladığı, "Borçka Macahel ve Karagöl-Keşfetmek Lazım" projesi kapsamında, "Artvin'de Doğa Mirası Camili'nin Doğal Bitkileri" adlı kitap hazırladığını söyledi.

Kitapta, Camili Havzası ile doğal güzelliğiyle ünlü Borçka-Karagöl Tabiat Parkı'nda yetişen doğal bitkileri gösteren 752 adet bitkinin fotoğrafının yer aldığını anlatan Eminağaoğlu, "376 sayfa olan kitapta, tıbbi ve aromatik açıdan ekonomik öneme sahip bitki türleri hakkında bilgiler yer alıyor. Kitap, TÜBİTAK, DOKA ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve 2003-2012 yılları arasında gerçekleştirilen projeler sayesinde elde edilen bulgulardan yararlanılarak hazırlandı" dedi.

Doç. Dr. Eminağaoğlu, kitapta bitkilerin renklerine göre kategorilere ayrıldığını ve Camili Havzası'ndaki bitkileri tanımak isteyenlere rehber kitap hizmeti sunacağına dikkati çekerek, "Bu çalışma ile bölgede ekoturizm faaliyetlerinin hız kazanması için doğal çevrenin yeterli zenginliğe sahip olduğu mesajı verilecek. Böylece Borçka ilçesinin zengin bitkisel tür çeşitliliğinin daha iyi tanınacağını ve doğanın daha çok korunacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber